Van volle grond naar moestuinbakken
Afgelopen zomer besloten wij dat we onze moestuin wilden gaan veranderen. Van bedden in de volle grond wilden we weer terug naar moestuinbakken. We hebben nu 4 jaar zonder randen om de bedden getuinierd en weten nu dat moestuinbakken beter voor ons werken. We besloten dus eigenlijk weer terug te gaan naar een systeem, dat we eerder ook al hadden gehad.
Vanaf november kwam onze moestuin dus leeg te staan. Wintergroenten en knoflook kregen een plek in de kas, zodat we echt met een lege tuin aan de slag konden gaan. Inmiddels is het alweer maart en kan ik zeggen dat de moestuinbakken staan, gevuld zijn met aarde en een laagje compost en dus klaar zijn voor gebruik! Deze verandering deelde ik natuurlijk ook op mijn Instagramaccount @GewoonGreetje en dat riep best wel wat vragen op. Tijd om alle vragen in dit artikel te beantwoorden dus!
In mijn tuin vind je nu houten moestuinbakken en 4 hogere, zwarte kruidenbakken. In dit artikel beantwoord ik vooral de vragen die over de moestuinbakken gaan. In een ander artikel ga ik uitgebreid in op de mooie aluminium kruidenbakken.
Wat zijn de voornaamste redenen om van bedden over te gaan op verhoogde bakken?
Tuinieren in bakken vind ik makkelijker dan tuinieren in bedden zonder rand. Enerzijds omdat de randen van de bedden niet uitzakken en anderzijds omdat de paden makkelijker te onderhouden zijn. Door de houten planken aan de randen blijven de bedden altijd gelijk. In mijn tuin met bedden merkte ik dat de bedden toch steeds iets smaller werden door de jaren heen.
Wat zijn de afmetingen van de bakken? En hoeveel bakken heb je gemaakt?
Ik heb 10 bakken van 2,80 x 1,20 m. De hoogte van deze bakken is circa 25 cm.
Leg je iets onderin de bakken of vul je gewoon aan met tuinaarde bovenop de bestaande grond?
Op de bodem van mijn bakken ligt geen worteldoek of karton. Ze staan op de plek waar de moestuin al was en dus kan ik direct ook profiteren van het aanwezige bodemleven en de luchtige, door de jaren heen zorgvuldig opgebouwde moestuingrond.
Waarmee heb je de bakken verder gevuld?
De bakken heb ik gevuld met bestaande vruchtbare moestuinaarde uit eigen tuin en met extra tuinaarde. Deze tuinaarde heb ik besteld bij Grind-Split. Zij verkopen mooie tuinmaterialen van goede kwaliteit, waaronder dus de door mij bestelde tuinaarde. Dit was natuurlijk wel even heel wat heen en weer kruien met tuinaarde, maar mijn bakken zijn nu mooi gevuld. Bovenop de moestuinaarde hebben we nog een laagje compost aangebracht om de aarde in de moestuinbakken een goede start te geven. Compost maken we trouwens zelf op onze composthoop.
De compostlaag is nu een mooie mulchlaag, maar over een paar weken zullen we weer actief gaan mulchen met snoeiafval en ander organisch materiaal. Goed voor de bodem zorgen is een eerste vereiste om straks een succesvolle oogst te hebben.
Hoeveel tuinaarde heb je nodig voor een bak?
Per bak van 1,20 x 2,80 m hadden wij circa 0,3 kuub aarde nodig en in de hoge (zwarte) kruidenbakken uiteraard veel meer. Wij hebben natuurlijk een mix gebruikt van bestaande moestuinaarde, bestelde tuinaarde en compost. Het ligt aan de dikte van deze lagen en aan hoe vol je de bakken wilt hebben, hoeveel je van elk soort nodig.
Drogen bakken niet sneller uit? Volle grond blijft toch vochtiger?
Verhoogde bakken kunnen inderdaad sneller uitdrogen. In mijn geval zijn de houten bakken echter niet veel hoger dan de nu weggehaalde moestuinbedden. Mijn doel was dan ook niet persé om hogere bakken te hebben, maar vooral om randen langs mijn bedden te hebben. Misschien is de term verhoogde moestuinbakken in deze situatie dus wel niet juist en moeten we spreken over omrande bedden. De grond in mijn bakken zal dus niet echt droger zijn dan in de vorige situatie. Ga je bakken echter hoger maken, dan moet je zeker meer rekening houden met meer droogte.
Wat doe je na het seizoen met de uitgeputte grond? Kun je dat altijd blijven mulchen? Of moet je dat weggooien?
Een gezonde moestuingrond is in principe niet uitgeput. Kort gezegd voorkom je uitputting door niet elk jaar dezelfde groep planten op dezelfde plek te zetten, de bodem niet onbedekt te laten en dus te mulchen en vooral niet te spitten. Je hoeft dus niets weg te gooien en kunt altijd blijven mulchen. De moestuingrond wordt door de jaren heen als het goed is steeds gezonder zelfs. Dat is ook de reden dat ik juist alle moestuingrond uit mijn bedden weer hergebruik ik in mijn bakken. Het liefst laat je de grond zoveel mogelijk met rust en ga je het dus ook niet verplaatsen. In mijn geval was dat nu eenmalig echt noodzakelijk.
Welk houtsoort heb je gebruikt? En waarom?
Onze bakken zijn gemaakt van douglas hout. Wij hebben gekozen voor hout van Europese bodem. Douglashout gaat relatief lang mee en is daardoor ook een duurzame keuze.
Hoe bescherm je het hout op een natuurlijke manier zo goed mogelijk tegen rotten?
Wij hebben het hout niet bewerkt. Douglashout gaat relatief lang mee, ongeveer net zo lang als geïmpregneerd vurenhout. Wij kiezen het liefst voor zo natuurlijk mogelijk. Beter voor de aarde, maar natuurlijk ook voor het voedsel dat wij straks weer hopen te oogsten. Omdat wij tuinieren op zandgrond, zal het hout ook nooit lang vochtig blijven en daarom ook langer mee gaan.
Wat doe je tussen de bakken als looppad?
Er komen graspaden tussen de bakken. We hebben nog even overwogen om voor houtsnippers te gaan, maar kwamen toch uit op gras. Dit sluit namelijk beter aan bij de rest van onze tuin. Onze moestuin is onderdeel van onze achtertuin.
Wat zijn de kosten?
Het douglashout was een restpartij. Daar hebben wij natuurlijk enorm geluk mee gehad. Voor slechts 60,00 euro konden wij alle houten bakken maken en hebben we zelfs nog hout over. Voor de aarde in de bakken hebben we zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de bestaande moestuingrond. Compost maken we zelf, dus ook dat heeft ons niets gekost. De kosten zitten vooral in de bestelde 3 kuub tuinaarde van Grind-Split (prijzen zie hier), in de schroeven van de bouwmarkt en in de paaltjes waar we de houten planken opgeschroefd hebben. Materiaalkeuze bepaalt in deze dus de prijs. We zijn gegaan voor hardhouten paaltjes ivm duurzaamheid, maar andere houtsoorten zijn wellicht goedkoper. Schroeven kunnen ook nog weleens in prijs variëren.
Als je nog vragen hebt die ik hier niet heb beantwoord, dan kun je die stellen in de reacties hieronder. Dan beantwoord ik je vraag zo snel mogelijk!
Leg je dan in de bak eenworteldoek en aan de zijkanten van de bak ook of niet
Mooi werk!
Ik zou graag willen weten hoe jullie de bakken mooi waterpas hebben gekregen?
We zijn gestart met eerst de bodem zo vlak mogelijk te maken, maar dat komt niet op een paar centimeter nauwkeurig. Daarna hebben we de buitenste paaltjes uitgezet. Daarvoor hebben we eerst een draad gespannen, zodat ze recht op een rij komen te staan. Vervolgens hebben we aan het eerste paaltje een plank op de juiste hoogte geschroefd. Daarna hebben we het paaltje aan de andere kant van de plank er in geslagen. Dan heb je misschien iets hulp nodig en leg je de waterpas op de plank. Je zorgt dan dat de plank waterpas ligt met bijvoorbeeld een plankje tijdelijk ter ondersteuning (aan de onderkant) of door wat zand onder de plank weg te halen. Vervolgens schroef je de plank aan het andere paaltje vast. Veel succes!