Tuindieren in de Winter: Hoe je kunt ze helpen om te overleven
In de winter lijkt de tuin soms een plek zonder leven, maar dat is natuurlijk niet het geval. Onder een laag met bladeren, in de uitgebloeide planten, tussen de struiken en zelfs onder een laagje sneeuw leven heel wat tuindieren. Van vogels tot insecten en kleine zoogdieren, de tuin biedt ook in de winter een thuis voor vele dieren. In dit artikel wil ik dieper ingaan op het ondersteunen van de tuindieren in de winter.
Vogels
Vogels zijn waarschijnlijk de meest opvallende bewoners van de winterse tuin. Veel soorten, zoals roodborstjes, mezen, vinken en merels, blijven ook in de winter actief. Hun uitdaging in de winter is het vinden van voldoende voedsel en beschutting om warm te blijven. In een natuurlijke omgeving kunnen vogels ook in de winter voldoende voedsel vinden. Ze eten van de bessen aan struiken, eten zaden van uitgebloeide planten en zoeken naar insecten. Zoals we allemaal weten, is een natuurlijke omgeving met veel diversiteit steeds schaarser. Door de uitbreidingen van industrie en woonwijken, de aanleg van wegen het steeds meer verstenen van onze omgeving krijgen de vogels steeds meer moeite met het vinden van het juiste voedsel in de winter. Gelukkig kunnen we de vogels ook in de winter een handje helpen.
Om vogels te helpen kunnen we verschillende dingen doen:
- Groen: Kies voor een groene tuin of een groen balkon. Voeg planten toe en indien mogelijk ook (en vooral) struiken en bomen. Kies het liefst voor inheemse beplanting. Denk vooral aan groen met bessen en zaden.
- Vogelvoeders: Hang voeders op met zaden, noten, en vetbollen. Vooral het vette voedsel geeft de vogels voldoende energie om de winter te trotseren.
- Water: Zorg ervoor dat er altijd vers water beschikbaar is. Bij vrieskou kan dit natuurlijk een uitdaging zijn. Denk er dan aan om het ijs in de schaal of in de vijver te breken.
- Schuilplaatsen: Creëer beschutte plekken waar vogels kunnen schuilen tegen de koude wind en tegen de kat van de buren. In de winter zijn vogels makkelijker te vinden voor katten. Kies voor struiken met of zonder stekels, dichte heggen, een takkenril, rommelhoekjes en vogelhuisjes.
Kleine zoogdieren
Onder de dichte struiken, in het bladerdek en in de rommelige hoekjes van de tuin zijn kleine zoogdieren zoals egels, eekhoorns, muizen, en woelmuizen actief, hoewel ze minder zichtbaar zijn dan vogels.
Om deze dieren te ondersteunen, kunnen we:
- Schuilplaatsen bieden: Laat delen van de tuin onopgeruimd, met stapels bladeren, uitgebloeide plantenresten en takken. Dit biedt schuilplaatsen voor kleine dieren. Voor egels kan je een egelhuis in de tuin plaatsen. Let op dat het egelhuis wel aan de juiste voorwaarden voldoet. Helaas zijn er ook egelhuizen verkrijgbaar die juist niet goed voor onze prikkelige vriendjes zijn. Meer over het aanschaffen en het plaatsen van een goed egelhuis vind je op de website van de Egelbescherming. Klik op deze link voor de juiste informatie.
- Voedselbronnen: Plaats voedselstations met zaden, noten en fruit. Zorg er wel voor dat dit geen overlast veroorzaakt, vooral als er in uw regio veel knaagdieren zijn. Meer informatie over voedsel voor eekhoorns vind je oa hier en voor meer over voedsel voor egels, klik je hier.
Insecten
Hoewel insecten minder zichtbaar zijn in de winter, zijn er heel veel beestjes die in de tuin overwinteren. Lieveheersbeestjes verstoppen zich bijvoorbeeld onder het bladerdek, vlinders overwinteren als pop in het tuinhuisje en andere insecten houden zich schuil in het afgestorven groen van uitgebloeide planten.
Om insecten te helpen overleven, is het belangrijk om:
- Natuurlijk materiaal te behouden: Laat uitgebloeide planten staan, zodat insecten er in kunnen overwinteren. De tuin grondig opruimen voor de winter en alle planten snoeien in de herfst heeft een negatief effect. Laat alles tot in het voorjaar staan, zodat de dieren daarvan kunnen profiteren. En nog een voordeel: een tuin vol mooie silhouetten van uitgebloeide planten is veel mooier dan een kale, grauwe tuin. Niet alleen fijn voor de dieren dus, maar ook jijzelf hebt zo een veel mooier uitzicht op de tuin.
- Beschutte gebieden te creëren: Stapels houtblokken, oude dakpannen, omgekeerde bloempotten en stenen bieden bescherming tegen de kou en houden roofdieren op afstand.
Conclusie
De tuin is zelfs in de winter een levendige plek. Door eenvoudige maatregelen te nemen, zoals het aanbieden van voedsel, water en schuilplaatsen en het aanplanten van waardevol groen, kunnen we deze dieren helpen om de winter te overleven. Op deze manier vergroten we de biodiversiteit in onze eigen omgeving. Meer biodiversiteit zorgt uiteindelijk ook nog eens voor minder kans op plagen in de lente- en zomertuin en maakt de tuin een stuk avontuurlijker en interessanter. Laten we deze winter extra aan de tuindieren denken en ze een handje helpen met overleven in de deze koudere periode.
Op welke manier help jij de dieren in de tuin? Laat je het weten in een reactie hieronder?
Kortingscode Vivara
Met trots kan ik zeggen dat ik al een aantal jaren ambassadeur ben van Vivara. Dit bedrijf verkoopt kwalitatief goede natuurbeschermingsproducten en werkt samen met onder andere Vogelbescherming Nederland, de Egelbescherming en andere natuurorganisaties, die zich inzetten voor behoud van de natuur, meer biodiversiteit en de juiste informatie. Namens Vivara mag ik een kortingscode geven, zodat jij producten met korting kunt aanschaffen om de dieren in de winter te helpen met overwinteren. Met code: GREETJESWINTER24 krijg je 15% korting op vogelvoer, voedersystemen en nestkasten t/m 1 maart 2024.
Reacties
Tuindieren in de Winter: Hoe je kunt ze helpen om te overleven — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>