Tuindieren in de lente: Hoe zorg je dat jouw tuin nu een paradijs voor dieren is?
De vogels fluiten weer zodra het eerste ochtendlicht zich laat zien en de eerste hommelkoninginnen zijn alweer opzoek naar voedsel. In de bermen staan prachtige bloeiende heesters en in de tuinen laten de voorjaarsbloeiers zich van hun beste kant zien. De eerste vlinders, zoals de citroenvlinder, kleine vos en dagpauwoog, fladderen op een zonnige dag ook alweer rond. Misschien heeft een egel zich zelfs al wel laten zien. Langzamerhand is het namelijk tijd om uit de winterslaap te ontwaken. Het is duidelijk: de lente is aangebroken!
Nu het dierenleven zich meer laat zien, vraag jij je misschien wel af hoe je jouw tuin diervriendelijk kunt inrichten. Al eerder schreef ik over tuindieren in de winter, dit keer wil ik het hebben over het aantrekken en verzorgen van tuindieren in de lente.
Vogels
Na de lange wintermaanden zijn vogels actief op zoek naar voedsel en geschikte nestplaatsen. Daarom is het van belang om hier extra zorg aan te besteden. Heb jij bijvoorbeeld al nestkasten in de tuin hangen? Elk vogelsoort heeft zijn eigen wensen voor een nestkast. Sommige vogels willen een half open nestkast, andere willen graag een nestkast met uitsluitend een ronde vliegopening van slechts een paar centimeter. Weet jij niet welke nestkast je moet kiezen? Kijk dan even op de website van de Vogelbescherming. Op deze pagina vind je meer informatie over nestkasten. Hang de nestkasten buiten het bereik van buurkatten!
In de lente zijn vogels dus druk bezig met nestelen en het grootbrengen van hun jongen. De jonge vogeltjes hebben veel eiwitten nodig om te kunnen groeien. Volwassen vogels zijn in deze periode dus met name op zoek naar levend voedsel, zoals meelwormen. Deze vinden ze in de natuur om ons heen, maar we kunnen ze ook bijvoeren. Meelwormen zijn in gedroogde en levende vorm verkrijgbaar en je vindt ze onder andere hier. De ouders kunnen zelf ook energierijk voedsel gebruiken in deze intensieve periode van nestelen en verzorgen van de jongen. Zaden, noten en vetbollen zijn voedzaam eten voor ze, maar je kunt ze ook bijvoeren door energierijke zadenmixen aan te bieden.
Heb jij gedacht aan waterplekjes voor de vogels in de tuin. Een vijver of een waterschaal met vers water kunnen tuinvogels zeker waarderen. Ze zullen niet alleen komen drinken, maar ook regelmatig even komen badderen.
Naast nestgelegenheid, voedsel en water is het ook belangrijk dat vogels voldoende schuilplekken in de tuin hebben. Denk aan dichte struiken, lage begroeiing en bomen. Misschien kan jij nog wel een gemixte haag aanplanten, zodat vogels zich ook veilig voelen in jouw tuin?
Egels en eekhoorns
Om egels in de lente te helpen, is het belangrijk om een geschikte leefomgeving en voedsel voor hen te bieden. Laat delen van de tuin wild en ongerept, met bijvoorbeeld blad- en takkenhopen waar egels kunnen schuilen en nestelen. Maak gerust een rommelhoekje een hoekje van de tuin. De egels kruipen er graag tussen. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een egelhuis, maar let dan wel op dat het huis aan de juiste voorwaarden voldoet. Op deze pagina van de Egelbescherming lees je meer over een geschikt egelhuis. Bij ons in de tuin leven de egels vooral in de takkenril. Ze verkiezen hier zelfs de takkenril en rommelhoekjes boven een egelhuis. Mijn tip zal dus zijn om vooral met natuurlijke materialen mooie plekjes te creëren.
Zorg ervoor dat er geen pesticiden worden gebruikt en vermijd het gebruik van slakkenkorrels, omdat deze schadelijk kunnen zijn voor egels. Slakkenkorrels en insectenverdelgers zijn dodelijk voor egels. Kleine hoeveelheden van het gif kunnen uiteindelijk te veel worden voor de egel. De egel eet namelijk elke nacht slakken en insecten. De Egelbescherming raadt de zogenaamde ecologische korrels af. Uit onderzoek is gebleken dat andere zoogdieren als honden en katten erg ziek kunnen worden zijn na het eten van deze korrels. Dit zou dan voor de egel niet anders zijn waarschijnlijk.
Bied ook voedsel aan, zoals speciaal egelvoer, kattenbrokjes, of ongezouten noten en fruit. Zorg ervoor dat er altijd vers water beschikbaar is. Geef egels geen melk. Dit is namelijk helemaal niet goed voor ze.
Maak ook een toegangspunt in de omheiningen, zoals een kleine opening onderaan, zodat egels vrij door de tuin kunnen bewegen.
Let op dat egels verstrikt kunnen raken in netten in de tuin. Ik heb één keer een egel uit een net bij een vijver moeten bevrijden en ik kan je vertellen dat het diertje er vreselijk aan toe was. Ook gevallen netjes van vetbollen voor de vogels zijn gevaren voor de egel. Gebruik liever vetbollen zonder netjes. Beter voor de egels, fijner voor vogels en ook nog eens veel beter voor onze aarde.
Hoe help je eekhoorns met (over)leven in jouw tuin? Allereerst is het goed om voedsel aan te bieden. Het liefst zorg je dat de juiste beplanting aanwezig is. Eekhoorns komen sowieso alleen in bomenrijke gebieden voor, dus bomen zijn van absoluut belang. Heb jij veel bomen in de omgeving, dan zul je wellicht de eekhoorn ook weleens in de tuin zien. Door bijvoorbeeld hazelaars en notenbomen aan te planten, zorg jij ervoor dat er ook in jouw tuin voedsel te vinden is. Is jouw tuin niet groot genoeg voor dergelijke beplanting, dan kun je er ook voor kiezen om voedsel als noten, zaden en stukjes fruit in speciale voederbakjes of voederhuisjes te leggen. Zorg ervoor dat je voederbakjes stevig zijn en beschut zijn tegen regen.
Ten tweede is het goed om een ondiepe schaal of kom met water neer te zetten, waar de vogels uit kunnen drinken. Zorg ervoor dat je het water regelmatig ververst. Met name op warme dagen is dit heel belangrijk.
Laat wat delen van je tuin wild en ongerept, zoals bosjes of stapels takken. Dit biedt schuilplaats aan die leuke pluisstaarten.
Je kunt overwegen om een nestkastje of eekhoornhuisje in de boom te plaatsen. Let er op dat dit huisje wel op minimaal 4 meter hoogte van de grond komt te hangen. Een voorbeeld van een eekhoornhuis vind je hier.
Zorg ervoor dat jouw tuin vrij van pesticiden is. Hier heeft elk levend wezen natuurlijk belang bij en dus ook de eekhoorn.
Insecten
Insecten in de tuin kun je helpen door een diversiteit aan planten te kweken die nectar en stuifmeel bieden, waardoor ze een voedselbron hebben. Kies niet alleen voor mooie kleurige bloemen uit andere landen, maar zet ook vooral inheemse beplanting in de tuin. Juist de inheemse planten (planten van hier) bieden het juiste voedsel aan de insecten van hier.
Vermijd het gebruik van pesticiden, omdat deze schadelijk kunnen zijn voor insectenpopulaties.
Het creëren van natuurlijke schuilplaatsen, zoals bloembedden, insectenhotels en rommelige hoekjes, biedt een veilige omgeving voor insecten om te nestelen en te rusten. Een insectenhotel heeft alleen zin als er in de directe omgeving (binnen 300 m) ook voedselrijke planten te vinden zijn. Houd hier rekening mee bij het plaatsen van een hotel.
Door het behoud van een gezonde bodem en het minimaliseren van verstoringen in de tuin, kunnen insecten gedijen en bijdragen aan een evenwichtig ecosysteem.
Ik ben mij bewust van het feit dat bovenstaande misschien kort door de bocht is. Een oorworm heeft namelijk andere behoeften dan een vlinder. Globaal genomen zijn bovengenoemde punten voor elk soort insect wel van belang.
Amfibieën en reptielen
Deze groepen zijn groot en daarom beperk ik mij tot het schrijven over de kikker, hagedis, pad en salamander. Deze dieren kunnen allemaal in de tuin voorkomen. Wellicht spot jij regelmatig één van deze beestjes?
In de lente laten ze zich weer zien. Wij hebben twee vijvers in de tuin. In de ene vijver wonen al een paar jaar kikkers en vorig jaar hebben we de eerste kikker in onze andere vijver gespot. Hopelijk bewonen ze dit jaar weer beide vijvers.
Om kikkers te helpen in de lente in de tuin, kun je verschillende maatregelen nemen. Het belangrijkste is dat je een geschikte leefomgeving met een mix van water, vegetatie en schuilplaatsen creëert. Zorg voor een natuurlijke vijver of waterbron zonder steile randen, zodat kikkers gemakkelijk kunnen komen en gaan. Plaats eventueel stenen of boomstammen als schuilplaatsen. Een stapelmuurtje (met openingen) staat bijvoorbeeld heel mooi langs de waterkant en de kikkers zijn er erg blij mee. Je kunt hiervoor allerlei materialen hergebruiken, zoals dakpannen, kapotgeslagen stoeptegels, stenen, kruiken, enzovoort.
Een kikker hoeft niet bijgevoerd te worden. Als er geen voedsel in jouw tuin te vinden is, zal de kikker vertrekken. De kikker eet onder andere insecten en slakken. In en rondom de meeste vijvers is dit voedsel zeker te vinden.
De hagedis kun je helpen door te zorgen voor voldoende schuilplaatsen, zoals stapels stenen, houtblokken of struiken. Daar kan het beestje tussen schuilen en nestelen. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor een gevarieerd aanbod van planten en bloemen die insecten aantrekken, wat voedsel biedt voor de hagedissen. Verder kun je overwegen om een ondiepe waterbron, zoals een ondiepe schaal met water, te plaatsen waar ze kunnen drinken.
Voor padden en salamanders gelden ook veel van bovengenoemde punten. Zorg voor geschikte leefomgeving voor ze, met plekken waar ze kunnen schuilen, zoals stapels bladeren, houtblokken of stenen. Daarnaast is het nuttig om een ondiepe waterbron of een vijver met aflopende kanten te creëren, waar ze zich kunnen voortplanten en kunnen drinken.
Ook voor de kikker, hagedis, pad en salamander geldt dat het gebruik van pesticiden veel schade toebrengt. Tuinier met de natuur mee, zorg voor meer biodiversiteit in de tuin. Daarmee voorkom je plagen, help je de natuur overleven en draag je bij aan een gezonde, groene aarde!
Kortingscode Vivara
Ik ben al jarenlang een trotse ambassadeur van Vivara en breng dit mooie bedrijf graag bij jullie onder de aandacht. Om jullie te helpen met het creëren van een paradijs voor de dieren in de tuin, mag ik een kortingscode weggeven. Met code GREETJESLENTE24 krijg je 15% korting op insectenhotels. De code is geldig van 1 maart t/m 1 juni 2024.
Pingback:Een Vogelvriendelijke Tuin Ontwerpen: Tips en Tricks - Tuin-nieuws.nl