Tijm-sparren koekjes
Heb jij al weleens de jonge topjes van de spar geproefd? Ze hebben een verrassend frisse smaak. Zelf moet ik een beetje denken aan een kerstachtige smaak (haha, is dat een smaak? Bij mij wel…) met een vleugje citroen. De sparrenscheuten zitten vol vitamine C, looi- en bitterstoffen, mineralen, etherische oliën en sporenelementen. Gezond voor mens en dier!
Je kunt van deze topjes bijvoorbeeld sparrenlikeur en sparrenscheutenhoning maken. Ik heb een recept bedacht voor tijm-sparren koekjes. De volle smaak van tijm vind ik goed passen bij de friszure smaak van de sparrentopjes. Ik kan je vertellen dat deze 16 koekjes hier in huis zo op waren! Lekker!!!
Wil jij ook aan de slag met mijn recept en ga je op pad om sparrentopjes te plukken? Kijk en determineer goed! De spar en den zijn eetbaar, maar de taxus is giftig. Gebruik een plantengids (bijvoorbeeld het boek Eetbare wilde planten) en gebruik ter ondersteuning ook nog een (gratis) determineerapp, zoals Obsidentify of Plantnet. Ga nooit alleen op het resultaat van de app af.
Wat heb je nodig om ongeveer 16 koekjes te maken?
17 gr verse jonge toppen van een spar
3 gr tijmblaadjes
50 gr rietsuiker
50 gr amandelmeel
50 gr (spelt)bloem
50 gr roomboter (op kamertemperatuur)
snufje zout
Aan de slag…
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius
- Was tijm en dep het voorzichtig droog met een schone doek. Rits de tijmblaadjes van de steeltjes en weeg 3 gram af.
- Was de sparrentopjes en haal de naaldjes van de steeltjes af. Weeg 17 gram af.
- Snijd de tijmblaadjes en sparrentopjes fijn.
- Mix de boter en rietsuiker door elkaar.
- Kneed de rest van de ingrediënten één voor één door het boter-suiker mengsel en voeg een snufje zout toe.
- Maak kleine ronde balletjes van ongeveer 2 cm dikte en leg ze ongeveer 4 cm uit elkaar op een ingevette bakplaat. In plaats van invetten kun je ook kiezen voor bakpapier op de bakplaat.
- Druk de bolletjes allemaal een beetje plat en plaats de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven.
- Bak de koekjes in 9-11 minuten tot ze een goudbruine kleur hebben.
Klaar zijn de koekjes! Eet smakelijk!
Reacties
Tijm-sparren koekjes — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>