Rabarber uit eigen tuin
In de eerste week van februari waren de eerste rode puntjes alweer zichtbaar boven de grond. Afgelopen weken groeiden deze puntjes uit tot lange stengels met de welbekende enorme bladeren. Ik heb het hier over rabarberplanten, één van mijn favoriete vaste planten in de moestuin. Wij hebben op dit moment vier van deze joekels in de moestuin staan en afgelopen week kon ik al de eerste stengels oogsten. In deze blog vertel ik iets meer over deze plant in de moestuin en wat ik dit keer op tafel toverde van deze oogst.
Rabarber in de moestuin
Rabarber is een plant uit de duizendknoopfamilie. Wellicht denk je door de bereiding dat het een fruitsoort is, maar niets is minder waar. Rabarber is een groente, die perfect in zoete nagerechten, taart of in een fruitige compote verwerkt kan worden. Rabarber heeft een unieke, iets zure smaak en wordt zowel warm als koud gegeten.
De plant heeft dikke bladstelen en grote bladeren. Er zijn rassen met rode stelen en met groene stelen.
Rabarber houdt van een vruchtbare grond. De plant gedijt op de meeste grondsoorten, maar mag in de winter niet met de voetjes in de nattigheid staan. De bodem mag een matig zure pH hebben. Te droge en uitgeputte grond zorgt er voor dat de planten snel zullen doorschieten en bloemstengels vormen. Bloemstengels kun je het best verwijderen om de planten niet uit te putten.
Mijn planten staan op een nieuw stukje moestuingrond en hebben het daarom dit jaar iets moeilijker. Ik werk hard aan het verbeteren van de grond door het toevoegen van compost bij de rabarber en het mulchen van de grond om de planten heen. Mijn planten waren echter in dusdanige conditie dat zij toch bloemstengels gingen vormen. Op de foto zie je een aantal van de bloemknoppen die ik verwijderd heb, zodat de planten niet uitgeput zullen raken.
Rabarberplanten hebben dus ook veel stikstof nodig hebben om grote bladeren en stelen te kunnen vormen. Plaats daarom jaarlijks tijdens de winter een beetje gedroogde mest of compost rond de rabarberpollen. Het is aan te raden om dit in februari/maart en eventueel na de oogst in juli nogmaals te herhalen.
Hoewel sommige moestuinierders ervaren dat je echt wel tot diep in de zomer kunt oogsten, is het advies om na de langste dag van het jaar geen stelen meer te oogsten. Zelf houd ik inderdaad ook rond deze datum op met oogsten van rabarber. Zo kan de plant voldoende reservestoffen vormen voor het volgende jaar en krijgen we niet teveel oxaalzuur binnen. Hoe ouder de stengels, hoe meer oxaalzuur de plant bevat namelijk. Oxaalzuur verdringt de opname van kalk in het lichaam. Dit zuur heeft een mooie functie in de moestuin, het houdt belagers namelijk op afstand. De rabarberplant zal dan ook niet snel last hebben van vraat en aantasting van dieren.
Rabarber en de bleekpot
Bleekpotten houden het licht tegen, waardoor je een blekere groente krijgt. Omdat de pot de plant beschermt tegen de kou, begint de rabarberplant vroeger te groeien. Met zo’n bleekpot krijg je dus niet alleen zachtere stengels, maar vervroeg je ook nog eens je oogst. Deze oogst zal, naar alle waarschijnlijkheid, ook zoeter smaken. Ik heb zelf echter geen ervaring met de bleekpot. Misschien dat ik het in de toekomst nog een keer ga testen bij één van mijn planten.
In mijn woonplaats is een pottenbakker te vinden, die onder andere deze prachtige bleekpotten maakt. Alleen ter decoratie zou ik al zo’n pot nog wel een keer willen aanschaffen. Deze prachtige, handgemaakte potten vind je ook hier in de webshop van Tuinspul.
Heb jij wel ervaring met de bleekpot en rabarber? Wil je dan jouw ervaring met ons delen in een reactie onder dit bericht?
Maar wat maakte ik nu van de eerste rabarberoogst?
Op de website van het magazine ‘Landleven’ kwam ik het aantrekkelijke recept voor zoete rabarberrolletjes tegen. Dit is niet het meest gezonde recept, maar wel erg lekker. Ik besloot deze rolletjes te maken voor bij de koffie in het weekend.
Eerlijk is eerlijk, ik ben echt ervaren in bakken (lang geleden maakte ik bedrijfsmatig dagelijks meerlaagse bruids- en verjaardagstaarten, koekjes en cupcakes), maar dit was een lastig deeg om mee te werken. Het plakte aan alle kanten en was onmogelijk op te rollen. In plaats van rolletjes werden het gevulde vierkantjes. Met wat room en vers fruit zagen ze er heerlijk uit en ik kan zeggen dat ze dat ook waren. Niet te zoet en door de rabarber zelfs lekker fris. Wat mij betreft is dit recept alsnog een aanrader. Misschien lukt het jou wel om perfecte rolletjes te maken en anders kan ik nu al zeggen dat vierkantjes net zo lekker zijn;-)
Volgende oogst weer een nieuw recept
Het zal niet lang meer duren en we kunnen de volgende stengels al gaan oogsten. Nu ik de smaak te pakken heb, heb ik mij voorgenomen om ook met die oogst weer een nieuw recept uit te gaan proberen.
Ik ben benieuwd wat jij met de rabarberoogst doet. Heb je een lekker recept, een goed idee of een fijne tip? Laat het onder dit bericht in een reactie weten
Reacties
Rabarber uit eigen tuin — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>