Pepers voorzaaien met behulp van een warmtemat
Pepers, ik moet eerlijk bekennen dat ik gemengde gevoelens heb gekregen bij het kweken van deze smaakmakers. Vooral sinds we in onze huidige huis wonen, waar minder licht naar binnenkomt en de temperatuur binnenshuis minder hoog is, heb ik moeite met het kweken van deze pittige rakkers. Vorig jaar leek het even een succes te worden. De nieuwe vloerverwarming in de uitbouw zou mijn pepers vast en zeker goed doen ontkiemen en zou ik eindelijk een kas vol peperplantjes van eigen ‘kwekerij’ hebben. Nou, de zaden ontkiemden inderdaad. Dat was al een hele vooruitgang. Op advies van mede-peperkwekers probeerde ik nog een aantal manieren, maar helaas kwamen mijn plantjes niet verder dan in het net ontkiemde stadium.
Uit frustratie reed ik naar een tuincentrum in de dichtstbijzijnde stad en kocht ik een aantal peperplanten. Gewoon rode Chili pepers, want helaas verkocht het tuincentrum niet al die mooie variëteiten, die ik gezaaid had. Hoewel ik geloof dat je voor tuinieren echt niet alle handige tools en accessoires nodig hebt en met materialen uit eigen huis en schuur prima uit de voeten kunt, heb ik het met pepers toch echt opgegeven om zelf te blijven proberen. Ik wil gewoonweg eindelijk succes met het kweken van pepers hebben en ook de mooiste variëteiten kunnen oogsten, dus heb ik een warmtemat aangeschaft. Gaat deze mat mij succes opleveren?
Het belang van voorzaaien
Pepers hebben warmte, licht en vocht nodig om te ontkiemen en te gedijen. Voorzaaien, ook wel bekend als binnenshuis zaaien, stelt ons in staat om de groeicondities beter te controleren. De zaden van pepers worden, samen met paprikazaden, al vroeg in het jaar gezaaid. De planten hebben een lange groeiperiode nodig voor ze vruchten kunnen dragen. Het liefst begin je dus al in januari of februari met het voorzaaien van deze planten. Begin je te laat, dan loop je het risico dat jouw planten geen vruchten dragen in de zomer. Als de plant dan eindelijk groot genoeg is om vrucht te dragen is het al te koud om nog vruchten aan te maken. Begin op tijd dus!
De voordelen van een warmtemat
Een warmtemat is een elektrisch verwarmd apparaat dat onder zaadbakken of potten kan worden geplaatst om een constante bodemtemperatuur te behouden. Hierdoor kunnen zaden sneller ontkiemen en zaailingen sterker en gezonder groeien. Voor pepers, die van nature houden van warmte, kan een warmtemat het verschil maken tussen een trage kieming en een succesvolle start.
Dit klinkt mij natuurlijk als muziek in de oren, na al die mislukte pogingen. Ik heb gekozen voor een grote warmtemat, zodat ik meerdere bakken op de mat kan plaatsen. Bij The Grow Supplier vond ik de juiste mat. Ik heb gekozen voor de Mars Hydro Warmtemat. De temperatuur is regelbaar en omdat de mat 120 x 52 cm is, kan ik heel wat bakken kwijt.
Hoe zaai je pepers voor met behulp van de warmtemat?
Stap 1: Zaden kiezen
Kies zaden van pepervariëteiten die passen bij je smaakvoorkeuren en culinaire behoeften. Ik heb dit jaar gekozen voor de biologische peperzaden van The Grow Supplier. Hun assortiment bekijk je via deze link.
Stap 2: Zaaien
Vul zaaitray’s, perspotjes of kleine potten met biologische zaai- en stekgrond. Maak kleine kuiltjes in de grond en plaats één zaadje per kuiltje. Bedek de zaden lichtjes met grond en geef ze water.
Stap 3: Plaats de bakken op de warmtemat en schakel de warmtemat in.
Plaats de bakken of potten op een warmtemat volgens de instructies van de fabrikant. Stel de warmtemat in op de aanbevolen temperatuur voor het ontkiemen van pepers, meestal rond de 25-30°C.
Stap 4: Licht en vocht
Plaats de zaadbakken op een zonnige vensterbank of onder kunstlicht om voldoende licht te geven zodra de zaailingen ontkiemen. Houd de grond vochtig maar niet doorweekt door regelmatig te besproeien met een spuitfles. Ik heb gekozen voor een kweeklamp boven de bakken, zodat ik zeker weet dat de pepers genoeg licht krijgen. Dit is tevens de tweede maatregel die ik dit jaar dus voor het eerst inzet om eindelijk die gehoopte peperoogst te gaan krijgen.
Stap 5: Verzorging van zaailingen
Zodra de zaailingen opkomen, zorg ervoor dat ze voldoende licht krijgen om goede, sterkte groei te bevorderen. Dun de zaailingen uit, zodat er één sterke plant per pot overblijft.
Stap 6: Afharden en naar de definitieve locatie
Voordat je de zaailingen naar buiten verplaatst, laat ze geleidelijk wennen aan de buitenomstandigheden door ze elke dag een paar uur buiten te zetten. Dit noem je ook wel het laten afharden van de plantjes. Na de laatste vorst kunnen de zaailingen worden getransplanteerd naar hun definitieve buitenlocatie of in een kas. Ik kies ervoor om al mijn planten in de kas te zetten.
Succes?
Het voorzaaien van pepers met behulp van bijvoorbeeld een warmtemat is een effectieve manier om een gezonde start te geven aan je peperplanten, vooral in koudere klimaten. Door de juiste zaden te kiezen, de juiste verzorging te bieden en bijvoorbeeld een warmtemat te gebruiken, kun je genieten van een overvloedige oogst van heerlijke pepers om toe te voegen aan je favoriete gerechten.
Ik heb zoveel mogelijk deze ideale omstandigheden voor mij peperzaden nagebootst en hoop nu dus echt op een rijkelijke oogst. Ik ga dit jaar mijn oogstmand vullen met de meest geweldige pepers in allerlei kleuren, vormen en met verschillende smaaksensaties. Of niet? Dat gaan we aankomende maanden natuurlijk ontdekken en daar ga ik jullie van op de hoogte houden!
Reacties
Pepers voorzaaien met behulp van een warmtemat — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>