Reacties

Madeliefjeszalf, een echte EHBO-musthave — 11 reacties

 1. Ik lees in het recept dat het een jaar houdbaar ongeopend kan bewaren. Maar hoe lang is het houdbaar als het potje open is geweest?

 2. dank je wel Greetje, ik heb gisteren mijn madeliefjes geplukt en ga ze au bain marie verwarmen. deze zalf kon ik nog niet .

 3. Dag Greetje,

  De bloemen wassen alsook de blaadjes? Dat doe je niet met bloemen of bloesems. Ik was zeer verbaasd dit te lezen.

  • Hoi Monique,

   Bij wildpluksels zou ik altijd adviseren om voorzichtig te spoelen. Ja, inderdaad ook bij bloemetjes. Niemand weet wat er op de blaadjes en bloemetjes terecht gekomen is. Uiteraard pluk je op een zo schoon mogelijke plek, maar ook dan heb je geen garantie. Het is iets anders als je het uit eigen tuin plukt en jij weet zeker dat het geplukte 100% vrij is van stoffen die je niet in je mond wilt steken. Dan is het aan jou om wel of niet te spoelen. Zelf spoel ik inderdaad niet wat ik uit eigen tuin heb geplukt. Ik pluk uitsluitend voor eigen gebruik en weet wat er in mijn tuin gebeurd en hoe de buren tuinieren. Uiteraard ben ik op de hoogte van het feit dat ongespoelde bloemen en bloesem meer geur en werkzame stoffen zullen bevatten, maar in geval van wildplukken zou ik toch liever spoelen dan kiezen voor iets meer werkzame stof en de kans op meer giftige stoffen. Ik beschrijf dus in mijn blogs de meest veilige manier van bereiden om problemen te voorkomen.

   Groetjes Greetje

  • Hoi, ik wilde dezelfde vraag stellen. Klopt het dat je de madeliefjes in 200 ml olie laat trekken maar slechts 100 ml gebruikt? Daar kun je dan toch nog een keer 2 potjes mee vullen?

   • Hoi Eefje,

    Ik heb je vraag inmiddels ook via Instagram beantwoord. Het recept is inmiddels aangepast, zodat alle olie gebruikt wordt. Je kunt er ook voor kiezen om de ene helft te gebruiken voor zalf en de overige olie in een flesje giet en gebruikt als madeliefjesolie. Dit heeft dezelfde werking, maar is veel meer vloeibaar. Net waar je voorkeur naar uit gaat. Ik was vergeten te schrijven dat ik daar de overige olie dus ook wel voor achter de hand houd.

    Groetjes Greetje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>