Madeliefjeszalf, een echte EHBO-musthave
In ons gazon groeien alweer volop wilde kruiden en bloemetjes. Vooral het madeliefjes valt extra op door zijn mooie witte bloemetjes. Zodra de zon op de bloemetjes schijnt, openen ze zich. Als er slecht weer op komst is of de avond gaat vallen, sluit dit slimme bloempje zich af. Zo is ze minder kwetsbaar. Ze kan dus prima voor zichzelf zorgen, maar kan, dankzij haar gezonde eigenschappen en geneeskrachtige werking, ook voor ons van betekenis zijn.
Het bloemetje en de blaadjes zijn eetbaar voor ons. De smaak doet denken aan veldsla, maar sommige mensen ervaren een prikkelende nasmaak. De blaadjes en bloemetjes zijn te verwerken in salade en soep. Zelf vind ik ze ook lekker in kruidenboter. De bloemknoppen kun je ook inmaken als kappertjes. De zaadjes kun je rauw of geroosterd aan salade of smoothie toevoegen.
Dit plantje is rijk aan onder andere vitamine A en C en mineralen. Daarnaast bevat het ook een aantal andere waardevolle stoffen, zoals etherische oliën, looistoffen, slijmstoffen en inuline.
De geneeskrachtige werking van deze bloemetjes is ook niet mis. Ze worden onder andere ingezet bij verkoudheid, huid- en leveraandoeningen. Ze bevorderen de stofwisseling en zijn werkzaam bij meerdere huidproblemen, als acne en wonden.
Madeliefjeszalf, de ideale zalf voor echte buitenkinderen!
Zalf van deze vrolijke witte bloeiertjes is uitermate geschikt voor kinderen die veel buitenspelen. Je herkent die echte buitenspelers vaak al aan hun geschaafde knieën, blauwe plekken op de benen en hier en daar wat wondjes. Vooral die echte huttenbouwers en bomenklimmers hebben al snel wat plekjes, schrammetjes en korstjes. Wij hebben hier ook zo’n avontuurlijk buitenkind in huis. Ze geeft niet om kapotte benen of blauwe plekken, maar soms kan het toch wel even akelig zijn. Dan is dus de madeliefjeszalf ideaal. Deze onschuldige, maar waardevolle zalf zorgt ervoor dat de huid sneller geneest en zich goed kan herstellen. Gedurende een dag of drie één keer per dag de plek insmeren en het doet zijn werk al. Uiteraard moet je bij ernstige verwondingen of verdenkingen van ander onderliggend letsel altijd naar de huisarts gaan. De madeliefjeszalf is echt een EHBO-zalf voor de niet-ernstige verwondingen. Zorg er altijd voor dat een wondje goed schoon is voor je de zalf aanbrengt.
En natuurlijk is deze zalf niet alleen voor buitenkinderen, maar is het voor iedereen geschikt met eczeem, valplekken, blauwe plekken, kneuzingen en acne.
Wat heb je nodig om de zalf te kunnen maken?
- Een flinke handvol bloemetjes en blaadjes van het madeliefje
- 200 ml olie (olijfolie, zonnebloemolie, amandelolie… Waar jouw voorkeur naar uitgaat.)
- 20 gr bijenwas
- 5-10 druppels etherische olie (geur naar keuze, ik gebruikte nu lavendelolie)
- 4 zalfpotjes a 60 ml
Hoe maak je madeliefjeszalf?
Afgelopen week heb ik weer vier potjes met deze zalf gemaakt. in ons gazon waren weer volop madeliefjes te plukken. Ik pluk overigens niet alle bloemetjes, want deze vroege bloeiers zijn ontzettend belangrijk voor de bijen en andere insecten. Het is trouwens ook belangrijk dat je ze op een schone plek plukt. Zelf zou ik ze niet op een uitlaatveldje of langs een bespoten weiland plukken bijvoorbeeld.
Ik ben van mening dat iedereen zalf kan maken en daarom deel ik ook graag mijn recept met jullie.
- Spoel de bloemetjes en de blaadjes voorzichtig af met een kleine straal en dep ze, eveneens voorzichtig, droog met een schone theedoek.
- Snijd alles in kleine stukjes.
- Meet 200 ml olie af.
- Verwarm de olie met de madeliefjes au-bain-marie.
- Laat het circa 2 uur trekken op laag vuur. Het water in de onderste pan mag niet koken. Roer de olie met bloemetjes en blaadjes regelmatig door.
- Haal de pan van het vuur. Schenk de olie door een fijne zeef of doek, zodat de bloemetjes en blaadjes uit de olie worden gefilterd.
- Doe de gefilterde olie samen met de bijenwas in het au-bain-marie pannetje.
- Verwarm tot de bijenwas gesmolten is en roer het goed door elkaar.
- Haal de pan van het vuur. Wacht tot de zalf aan de randen iets begint te stollen en voeg dan de etherische olie toe.
- Roer het geheel goed door en schenk de zalf in schone zalfpotjes.
- Laat even afkoelen tot de zalf een gestold is en draai dan de deksels op de potjes.
- Voorzie de potjes van een label met daarop de naam van de zalf en datum van bereiding. Deze zalf is ongeopend een jaar houdbaar.
En klaar is de zalf! Zie je dat het zelf bereiden van zalfjes helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn?
Ps: Ik krijg nogal eens de vraag waar ik bruine zalfpotjes met schroefdeksel koop. Die koop ik bij Weckenonline.
Ik lees in het recept dat het een jaar houdbaar ongeopend kan bewaren. Maar hoe lang is het houdbaar als het potje open is geweest?
Hallo Greetje, wat een leuk recept! Zou ik de bijenwas ook kunnen vervangen door shea boter?
Dat zou ik ook graag willen weten.
dank je wel Greetje, ik heb gisteren mijn madeliefjes geplukt en ga ze au bain marie verwarmen. deze zalf kon ik nog niet .
Hi Greetje, waar zou ik de bijenwas mee kunnen vervangen om het vegan te maken?
Dag Greetje,
De bloemen wassen alsook de blaadjes? Dat doe je niet met bloemen of bloesems. Ik was zeer verbaasd dit te lezen.
Hoi Monique,
Bij wildpluksels zou ik altijd adviseren om voorzichtig te spoelen. Ja, inderdaad ook bij bloemetjes. Niemand weet wat er op de blaadjes en bloemetjes terecht gekomen is. Uiteraard pluk je op een zo schoon mogelijke plek, maar ook dan heb je geen garantie. Het is iets anders als je het uit eigen tuin plukt en jij weet zeker dat het geplukte 100% vrij is van stoffen die je niet in je mond wilt steken. Dan is het aan jou om wel of niet te spoelen. Zelf spoel ik inderdaad niet wat ik uit eigen tuin heb geplukt. Ik pluk uitsluitend voor eigen gebruik en weet wat er in mijn tuin gebeurd en hoe de buren tuinieren. Uiteraard ben ik op de hoogte van het feit dat ongespoelde bloemen en bloesem meer geur en werkzame stoffen zullen bevatten, maar in geval van wildplukken zou ik toch liever spoelen dan kiezen voor iets meer werkzame stof en de kans op meer giftige stoffen. Ik beschrijf dus in mijn blogs de meest veilige manier van bereiden om problemen te voorkomen.
Groetjes Greetje
Hey Greetje,
Kan ik het ook 2uur in een slowcooker doen ipv 2 uur op het vuur te zetten?
Groeten Fiona.
Hoi Fiona,
Ik heb geen ervaring met een slowcooker, maar het kan zomaar zijn dat dat ook mogelijk is.
Hoihoi,
Bij stap 7 zeg je dat je 100 ml af meet, wat doe je met de overige 100 ml?
Hoi, ik wilde dezelfde vraag stellen. Klopt het dat je de madeliefjes in 200 ml olie laat trekken maar slechts 100 ml gebruikt? Daar kun je dan toch nog een keer 2 potjes mee vullen?
Hoi Eefje,
Ik heb je vraag inmiddels ook via Instagram beantwoord. Het recept is inmiddels aangepast, zodat alle olie gebruikt wordt. Je kunt er ook voor kiezen om de ene helft te gebruiken voor zalf en de overige olie in een flesje giet en gebruikt als madeliefjesolie. Dit heeft dezelfde werking, maar is veel meer vloeibaar. Net waar je voorkeur naar uit gaat. Ik was vergeten te schrijven dat ik daar de overige olie dus ook wel voor achter de hand houd.
Groetjes Greetje.