Hoe trek ik dieren aan in de tuin?
Wij vinden het belangrijk dat dieren het in onze tuin ook naar hun zin hebben. Niet alleen onze konijnen en kippen, maar bijvoorbeeld ook vogels, eekhoorntjes, egels en insecten zijn van harte welkom. In deze blog wandel ik samen met jullie door onze achtertuin om te laten zien wat wij zoal doen om het ook de ‘wilde’ dieren naar de zin te maken.
We stappen de achterdeur uit en beginnen onze wandeling op het terras. Vanuit onze keuken kijken we over het terras de tuin in. Wij wilden graag dat we vanuit de keuken niet alleen op een levendige tuin uit kijken, maar ook dat op het terras al dieren te spotten zijn. Dit hebben we gerealiseerd door op het terras een vogelhuisje en een waterbadje te zetten. In het vogelhuisje ligt een pot met vogelvriendelijke pindakaas en aan het vogelhuisje hangen vetbollen in een daarvoor bestemde houder. We kiezen er bewust voor om niet vetbollen in netjes te kopen. Allereerst is het zonde om een milieuvervuilende plastic verpakking te gebruiken en ten tweede kunnen deze netjes behoorlijk schadelijk zijn voor dieren. Misschien heb je ook weleens zo’n akelig plaatje langs zien komen van een koolmees die helemaal verstrikt was geraakt in zo’n netje en dus helaas een langzame dood aan de vetbol is gestorven? Nare plaatjes die laten zien dat deze netjes wel handig zijn voor de mens misschien, maar niet persé goed voor de dieren.
Naast het vogelhuisje hebben we een waterbadje staan. Het wordt ook wel een vogelbadje genoemd. Bij ons in de tuin blijkt echter dat niet alleen de vogels graag een duik in dit badje nemen, maar ook de eekhoorns regelmatig een slokje water komen nemen. Ik ververs het water dan ook regelmatig.
Het is trouwens een prachtig gezicht als de meesjes en musjes zich in het badje wassen. Ik kan daar vanachter het keukenraam echt een flinke tijd van zitten te genieten. Als wij buiten op het terras zitten komen de vogeltjes niet zo dichtbij en dus verplaatsen we het vogelhuisje en het badje naar een stukje verderop in de tuin.
Insecten
Hoewel het leuk is om nog even te blijven kijken bij het vogelbadje is het nu tijd om verder de tuin in te wandelen. Eigenlijk al direct lopen we langs de borders met bloemen. Wij hebben deze bloemen hier niet alleen staan omdat we ze mooi vinden, maar ook om insecten aan te trekken. Misschien denk jij bij insecten wel aan akelige prik- en kriebelbeestjes en zie je ze liever niet dan wel. Weet jij dat insecten heel hard nodig zijn om onze natuur kleurrijk te houden? Weet jij dat er vrijwel geen bloemen en vruchten zullen zijn als er geen insecten meer rondvliegen? Ook insecten zijn enorm nuttig voor onze natuur en helaas worden meerdere soorten met uitsterven bedreigd. Door veel (met name enkelbloemige) bloemen in de tuin te hebben proberen wij mee te helpen om de populatie insecten weer op orde te krijgen. Wij zorgen ervoor dat we een overvloed aan bloemen hebben staan, zodat we het met de dieren kunnen delen. Ik hoef me zo niet schuldig te voelen als ik een mooi boeket met plukbloemen uit eigen tuin in de vaas op tafel heb staan. In de tuin staan er nog meer dan genoeg.
Halverwege de border zien we drie metalen voederbakjes in de vorm van een bloem staan. In deze bakjes leg ik regelmatig wat zonnebloemzaden voor de vogels en wat fruit voor de vlinders. Ze weten deze bakjes prima te vinden, want na 2 dagen moet ik ze alweer opnieuw vullen. Overigens voeren we de vogels in de zomer niet bij. Dan is er meer dan voldoende in de natuur voor ze te vinden.
Snoeiafval
Al wandelend komen we achter in de tuin. Zo op het eerste gezicht ziet het er wat rommelig uit op deze plek. Achter in de tuin hebben wij de compostbakken staan en ontzettend veel snoeiafval liggen. Toen we dit huis hadden gekocht was de tuin een overwoekerde jungle. Door de vele bomen kwam er weinig licht in de tuin en her en der lagen zelfs omgevallen bomen. We moesten eerst met grof geweld aan de slag voordat we ook maar enigszins het paradijsje konden gaan maken dat wij voor ogen hadden. En je raadt het natuurlijk al dat dit bergen snoeiafval opleverde.
We lieten het grove hout ophalen voor de houtkachel en van de overige takken hebben we naast de composthoop een soort van snoeiafvalhaag/takkenril gemaakt. Zo op het eerste gezicht niet persé heel mooi, maar je moet even iets dichterbij komen staan. Dan zie je en hoor je pas hoeveel dieren er blij zijn met deze takkenspeeltuin. Naast de vele vogeltjes leven hier ook egels, muisjes, eekhoorns en vele insecten. Ik kan hier gerust een kwartiertje in de takkenbende staan te turen om te genieten van al die diertjes bij elkaar.
Over niet al te lange tijd kijken we niet meer vanuit de tuin tegen de compostbakken en het snoeiafval aan, want inmiddels staan er een paar prachtige heesters voor, zoals Rhododendron, vlinderstruiken, Gelderse Roos en Vlierbes. Ze moeten nog wat groter worden en dan zullen zij voor een mooier kleurrijk uitzicht gaan zorgen.
Ook zie je hier de kastanjeboom staan. Als je langs de stam omhoog kijkt zie je een houten huisje hangen. Misschien denk je dat dit voor de vogeltjes bestemd is, maar dat is dus niet zo. Dit huisje is speciaal voor de eekhoorn. Ook hebben we op de picknicktafel onder de boom een voerbakje met voer staan. Dit voer is ook speciaal voor eekhoorns bedoeld en verkrijgbaar bij bijvoorbeeld Welkoop. De eekhoorns komen er graag wat nootjes uit snoepen. Ze kunnen zelf het dekseltje openmaken. Helaas doen ze het dekseltje niet dicht na gebruik. Doorgaans sluit het vanzelf, maar soms blijft het toch open staan. Om te voorkomen dat het voer nat wordt en misschien gaat schimmelen moet je dus wel af en toe even controleren of het gesloten is.
Moestuin
We lopen nu langs de moestuin weer richting het terras. De moestuin trekt natuurlijk ook dieren aan. Nu ben ik daar niet altijd blij mee. Ik heb liever niet dat de vogels al mijn pas gezaaide plantjes opeten, insecten de bladeren aantasten en dat de muizen snoepen van mijn pompoenplanten. Door ruim voldoende te zaaien houd ik in principe altijd voldoende plantjes over voor eigen gebruik. De vogels en muizen zijn ook een keer verzadigd natuurlijk. Mocht het toch blijken dat de dieren teveel van al dat lekkers opeten, dan onderneem ik er wel iets tegen. Dat doe ik zoveel mogelijk op een diervriendelijke manier. Ik span netten, plaats vogelverschrikkers, plaats de pompoenplanten pas op de juiste plaats als ze al wat groter zijn gegroeid en probeer door middel van combinatieteelt bedreigende diersoorten op een afstandje te houden. Zo probeer ik bijvoorbeeld de wortelvlieg op afstand te houden door uien tussen de wortels te poten. Zo kan ik nog talloze voorbeelden geven, maar deze blog gaat vooral over de juiste dieren aantrekken en niet over dieren weren.
In de moestuin staat ook ons zelfgemaakte insectenhotel. Op dit drukbezochte hotel zijn we wel extra trots. We hebben deze namelijk met het hele gezin gemaakt. De inhoud voor de verschillende kamers hebben de kinderen uit onze tuin verzameld en de kast zelf maakten we van houtresten. Vrijwel kosteloos gemaakt door ons en inmiddels een echt geliefd hotel bij de insecten in onze tuin. Hoe leuk is dat?!
Vogelhuisjes
Vanuit de moestuin kijk je op onze schuur. Aan onze schuur hangen op meerdere plekken vogelhuisjes. Afgelopen week zag ik dat meerdere vogelhuisjes inmiddels als kraamkamer gereed worden gemaakt. Met name de koolmeesjes vliegen al af en aan. Met koolmeesjes zijn wij overigens extra blij. In onze woonplaats staan lanen vol met oude eikenbomen en ook wij wonen aan zo’n lange laan. Helaas zitten deze eikenbomen al vanaf april tot diep in de zomer vol met eikenprocessierupsen. Je hebt er vast wel van gehoord. Of misschien heb je zelf ook al veel klachten gehad van de rondvliegende haartjes uit de nesten van deze rups? Contact met deze haartjes veroorzaakt een geïrriteerde (en verschrikkelijk jeukende) huid.
Het goede nieuws is dus dat koolmeesjes de natuurlijke vijand van eikenprocessierupsen zijn. Je begrijpt dus wel dat wij graag zien dat onze vogelhuisjes als kraamkamertjes door dit mooie vogeltje worden gebruikt.
Water
Tenslotte wandelen we langs de vijver weer terug naar ons terras. In onze vijver zwemmen wat visjes rond en groeien mooie waterplanten. Zo’n waterpartij staat altijd mooi in de tuin. Voor ons is dat echter niet de enige reden om een vijver te willen hebben in de tuin. Naast dat wij namelijk van de visjes en de mooie planten genieten, is het ook een aantrekkelijke plek voor verschillende soorten dieren. Op het water komen bijvoorbeeld ook insecten, vogels en kikkers af. Regelmatig staan in de ondiepe randen vogels te drinken of liggen de musjes in het ondiepe water te badderen. In de zomer zitten op de bladeren van de waterplanten prachtig gekleurde libellen en andere insecten. Op een warme zomeravond hoor je een harde plons van de kikker die zojuist vanaf de kant een diepe duik in het water neemt.
Zo is er een einde gekomen aan een kleine wandeling door onze tuin waarbij we vooral hebben gelet op de door ons gecreëerde plekken om dieren aan te trekken. Ik hoop dat je tijdens de wandeling enthousiast bent geworden over het aantrekkelijk maken van de tuin voor dieren. Misschien kan je ook wel van een klein bergje snoeiafval een mooi plekje voor egels maken? Of wat vogelhuisjes ophangen aan de muur? Of een stenen bakje met schoon water neerzetten, zodat de meesjes kunnen badderen?
Of misschien heb jij nog wel tips voor ons hoe we nog meer dieren aan kunnen trekken? Of juist andere vogels naar onze tuin kunnen lokken? Laat het me gerust in een reactie onder dit bericht weten!
Wat een super leuke blog Greetje! Heb het met veel plezier gelezen. Geniet van je mooie tuin 🙂 Groetjes Margriet van Tuinspul.nl