Reacties

Hoe maak je goudsbloemzalf? — 18 reacties

  • Hallo nog een vraagje als bijenwas een beetje vuil eruit ziet kan ik die dan ook eerst smelten en door een doekje gieten en dan bij de olie ,of werkt dat niet.
   Gr Annie Louwers

 1. Hallo, ik begrijp de uitleg heel goed hoor . Maar in andere beschrijvingen staat er dat je buiten de bijenwas ook glycerine moet gebruiken
  Groetjes, Leen

 2. Hallo,heb de zalf al meermaals gemaakt,maar als ik ze op de huid smeer lost het onmiddelijk op en is het alsof ik enkel olie op mijn huid smeer,dus geen zalf.Doe ik iets verkeerd?

 3. Een mooi recept.
  1 tip:

  Omdat er op eieren altijd salmonella bacteriën zitten (en dus ook op de dozen) is het zeer af te raden om te drogen in of op deze dozen.
  Verder worden ze vaak behandeld met een brandvertragend middel dat ook zeer giftig is.

 4. Bedankt voor de duidelijke uitleg.
  De goudsbloemen in mijn tuin worden volop bezocht door zwarte vliegen.
  Nu zitten die ook wel op poep e.d.
  Kan dit kwaad?
  Ik wil graag een zo zuiver mogelijke zalf maken.
  Graag advies.

 5. Beste Greetje, kan ik ipv de bijenwas ook Shea boter gebruiken. Ik heb speciale shea boter van naturalheroes. Er staat op de pot geschikt om zelf zalf en cosmetica te maken.
  En kan het ook met druivenpitolie ipv amandelolie?
  Hartelijk dank voor het antwoorden.
  Ik ben goudsbloemen aan het drogen uit mijn eigen moestuin.
  Groet Melanie

  • Zoek je een plantaardige variant voor bijenwas toevallig? Dan zou ik dit het liefst vervangen door sojawas, candelillawas, zonnebloemwas of carnaubawas. Zelf gebruik ik wel shea butter, maar altijd in combinatie met een andere was.

   Je kunt de olie inderdaad prima vervangen door een andere olie

   Groetjes Greetje

 6. Hoi Greetje,
  Ik lees overal op andere websites dat je de olie niet in de zon mag zetten tijdens het macereren dat is het tegenovergestelde van jou advies….
  Nu heb ik dat wel gedaan op jou aanraden omdat ik dat toen nog niet wist. Hoe zit dat?
  De olie zou dan sneller ranzig worden? Ik hoor het graag! Verder mijn complimenten voor je super leuke inspirerende website!

  • Je leest inderdaad weleens berichten dat je het juist wel of juist niet in de zon moet zetten. Daar zijn de meningen verdeeld over, maar nergens is bewezen onderlegd waarom het niet zou mogen. Ik heb in mijn opleidingen geleerd om het juist wel in de zon te zetten, zodat de werkzame stoffen goed in de olie worden opgenomen. Zelf heb ik nog nooit ranzige olie gehad.

   Groetjes Greetje

 7. Super mooi en interessant wat je allemaal vertelt! Madeliefjeszalf gemaakt en wat helpt dat goed tegen eczeem! Ga zo door met alles!❤

 8. Afgelopen weken druk geweest met kweken, verzamelen, drogen van de goudsbloemen. In de olie gezet en vandaag tot zalf gemaakt. Wat iwas dat een leuk project! Bedankt voor het idee. Volgende week heb ik genoeg nieuwe blaadjes voor nog een ronde.

  • Dag Marleen, bedankt voor je reactie. Fijn om te horen dat het anderen ook goed lukt! Veel plezier met je tweede ronde.
   Groeten Greetje

 9. Waarom niet gewoon Clicerine gebruiken inplaats van was? Deze is ook goed voor een schrale huid en kloofjes. Ik ga dat in ieder geval uitproberen want bij ons is niets te krijgen aan was soorten. Verder is de tekst heel duidelijk dus ik heb daar veel aan, succes.

  • Dag Willy, bedankt voor je vraag. Ik heb daar niet zo direct een antwoord op. Zelf gebruik ik zoveel mogelijk pure natuurlijke ingrediënten die ik zelf goed ken. Voor deze zalf heb ik goede ervaringen met was.
   Groeten Greetje

  • Glycerine 99,5% (ook wel glycerol genoemd) van farmaceutische kwaliteit voor cosmetisch gebruik o.a. bij ruwe voeten en handen (handen en voeten goed wassen, drogen en daarna licht inwrijven). dat is dus kunstmatig gemaakt van aardolie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>