Het groene hart van Sarah
Hier is dan weer ‘Het groene hart van…’! Ik vraag mensen steeds dezelfde 6 vragen om meer te weten te komen over hun groene passie. De ene keer vraag ik een kok naar zijn groene hart, de volgende keer wil ik meer weten van een wildplukker en weer een andere keer heb ik een ontmoeting geregeld met een moestuinierder, pluktuineigenaar, bushcrafter, groene ondernemer of een schrijver.
Deze keer is het woord aan Sarah van @fanteality. Sarah is echt een moestuinierder in hart en nieren. Ze haalt de lekkerste groenten uit haar eigen tuin en kas. Sinds vorig jaar is Sarah het brein achter de inmiddels in moestuinland bekende zadenruildoos. In een brievenbusdoos worden zaden van de één naar de ander gestuurd. Iedereen mag zaden uit de doos halen en weer aanvullen met eigen collectie. De doos wordt vervolgens weer opgestuurd naar een andere moestuinliefhebber. Een geweldig initiatief, waar steeds meer mensen aan mee willen doen en waar Sarah het inmiddels ook behoorlijk druk mee heeft. Houd het Instagramaccount van Sarah dus in de gaten om te zien wanneer je weer in kunt schrijven voor deelname. Maar nu eerst meer over het groene hart van deze powervrouw…
Kun je ons kort vertellen wie je bent?
Hoihoi! Mijn naam is Sarah, ik ben 35 jaar oud en ik woon in Zuid Holland. Ik kan al een aantal jaren niet meer werken vanwege mijn chronische ziekte fibromyalgie. Mijn (moes)tuin zit op een volkstuincomplex dicht bij huis. Thuis heb ik vrijwel geen planten vanwege mijn draakje @milo_the_shorthair
Ik heb mijn hart verloren aan moestuinieren; ik verbouw het liefst groentes. Voor de bijen (en het oog) heb ik ook verschillende bloemen in de tuin. Ik doe zoveel mogelijk aan no-dig en gebruik nooit gif. Verder vind ik het leuk om in de keuken te staan; eigen oogst verwerken! Dat kan voor avondeten zijn, maar ook potjes jam of zuur inmaken. Ik vind op Instagram met andere tuinders contact onderhouden erg gezellig en ik organiseer sinds 2020 de zadenruildoos.
Wat betekent groen voor jou?
In de eerste plaats betekent dat voor mij het einde van de winter; het begin van de lente en daar mee minder chronisch pijn in het verschiet. Wanneer het warm is heb ik namelijk iets minder last van mijn ziekte. Groen betekent het leven buiten wakker zien worden. Maar tegelijkertijd ook het contrast opmerken dat alles in de winter gaat slapen, en dat die wisseling nodig is.
Daarnaast betekent groen voor mij alles zoveel mogelijk doen met het behoud van de natuur in gedachte. Respect hebben voor alles wat leeft in de tuin. Zoveel mogelijk ecologisch en biologisch; dus geen bestrijdingsmiddelen, maar liever natuurlijke bestrijders aantrekken, biodiversiteit stimuleren, inheemse planten en bijvoorbeeld heel veel mulchen. Buiten de tuin betekent het voor mij onder andere meer tweedehands kopen en vaker vegetarisch eten.
Hoe ziet jouw ideale groene dag er uit?
Ontbijten met fruit en thee uit eigen tuin. Het is zonnig en zo’n 26 graden buiten. Een beginnende tuinder heeft mij wat vragen gestuurd op Instagram die ik graag beantwoord. Ik praat online een beetje bij met mede tuinders voordat ik naar de tuin vertrek met een bak compost en picknick benodigdheden. Daar aangekomen gooi ik de kasdeur open en snoep ik tomaatjes terwijl ik alles binnen water geef. Samen met mijn vriend zit ik (tussen het oogsten en onkruid wieden door) op ons mooie door hem aangelegde terrasje en drinken we zelfgemaakte limonade. Ik geniet van de zon, ik zie mooie bloemen, vlinders en libelles, baby eendjes en overal groen om mij heen. ’s Avonds eten we lekker veel kleurrijke pompoen en courgette uit de oven!
Hoe ben je op het idee gekomen om iets met groen te doen?
Als kind vond ik de natuur al fascinerend. Mijn ouders en grootouders hadden een volkstuin, ik was echter niet enorm geïnteresseerd in het tuinieren. Het idee van een tuin kwam in 2019 toen ik voor op mijn mini balkon wel 8 bolcourgettes had voor gezaaid. Dat ging natuurlijk nooit passen! Ik heb toen contact gezocht met het volkstuincomplex in de buurt of ze stekjes konden gebruiken en zo kwam ik erachter dat zij een aantal kleinere tuinen, speciaal voor gehandicapten, beschikbaar hadden. Die kans heb ik direct gegrepen! Vanaf dat moment is mijn Instagram account @fanteality merendeels een moestuin account geworden.
Door wie of wat laat je je inspireren?
Inmiddels ken ik veel inspirerende mensen online zoals ik al eerder noemde, maar de obsessie met tuinieren is gekomen door Gardeners World met @themontydon . Ik denk dat ik misschien wel alle afleveringen heb gezien tot terug naar de ’80s; hoera voor YouTube! Verder raak ik geïnspireerd door gewassen die anders dan gewoon zijn; zo heb ik dit jaar bijvoorbeeld Banana Pink Jumbo pompoenen in de tuin waar ik erg benieuwd naar ben!
Wat is jouw groene tip voor ons?
Verbouw wat jou leuk lijkt. Het maakt niet uit of dat een tuin vol met oersimpele bieten is, of een tuin vol met snijbloemen. Doe vooral wat jou tof lijkt! Misschien wel een beetje letten op dat het ook leuk is voor de bijen en andere insecten, want ze hebben ons hard nodig. Als je groentes wil verbouwen, plant meer van wat je vaak en graag eet. Trek je niet zoveel aan van wat de rest doet en blijf proberen. Lukt het dit jaar niet, dan vast wel volgend jaar!
*******
Sarah, bedankt voor je bijdrage aan dit interview! Ik hoop dat jij, als lezer, het leuk vond om te lezen over het groene hart van Sarah. De volgende keer vertelt Marjolein van @hetbloemenmeisjemarjolein ons meer over haar groene hart. Heb je nog vragen of wil je gewoon een opmerking kwijt? Laat dat dan weten in een reactie onder dit bericht.
Reacties
Het groene hart van Sarah — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>