Het groene hart van Jeroen Nielen
Vanaf nu vind je op deze website ‘Het groene hart van…’! Ik ga op pad met mensen met een groen hart en stel ze steeds dezelfde 6 vragen. De ene keer vraag ik een kok naar zijn groene hart, de volgende keer wil ik meer weten van een wildplukker en weer een andere keer heb ik een ontmoeting geregeld met een moestuinierder, pluktuineigenaar, bushcrafter of een schrijver.
Dit keer ben ik op stap gegaan met Jeroen Nielen. We spraken af in een bos in de omgeving van het Gelderse Vorden voor een wildplukwandeling. Tijdens de wandeling vertelde Jeroen mij meer over zichzelf en zijn liefde voor de eetbare natuur. Ondertussen leerde ik weer bij over de eetbare planten die we tegen zijn gekomen, Hier lees je het interview met deze inspirerende kok met een groen hart.
Kun je ons kort vertellen wie je bent?
Mijn naam is Jeroen Nielen (@jeroennielen), ik ben freelance-kok en gids tijdens wildplukwandelingen en workshops buitenkoken. Ik woon met mijn vriendin en 3 zoons sinds bijna 2 jaar in Zutphen. Daarvoor woonde wij in Haarlem en was ik chef-kok en eigenaar van een biologisch en fairtrade restaurant. Ik heb naast koken en wildplukken interesse voor bushcraft, zelfvoorzienendheid en ben ik een beginnend moestuinier en loop ik graag hard in het bos (trailrunnen).
Wat betekent groen voor jou?
Veel. Het is er altijd wel geweest, maar een steeds groter onderdeel van mijn leven aan het worden. We hebben de omslag gemaakt van wonen in de randstad naar de Achterhoek vanwege de verbondenheid met de natuur, de rust en de ruimte. Ook professioneel gezien heb ik die omslag gemaakt. Van full-time werken in een onderneming in de stad naar flexibel werk gericht op buiten zijn, koken en leren wat de natuur te bieden heeft.
Meer in de kern is groen de plek waar ik tot rust kom, mij kan verwonderen over de complexiteit van de natuur en tegelijkertijd kan genieten van de eenvoud van het bestaan.
Hoe ziet jouw ideale groene dag er uit?
Mijn ideale groene dag zou beginnen in een berghut aan een Noors fjord, om na ontbijt, koffie en een frisse duik in het meer mijn rugzak om te doen en de hele dag te lopen. Camera en kaart mee en mij te verbazen aan de uitgestrektheid van het landschap daar. De hele dag niemand tegenkomen om pas in de volgende berghut de ervaringen uit te wisselen met andere reizigers.
Meer toegankelijk komen de weekenden die ik nu geregeld heb tijdens de jaaropleidingen van ‘De Natuurkok’ en ‘Living by Nature’ in de buurt van de ideale groene dag. De hele dag buiten (of eigenlijk een aantal achter elkaar), de natuur van dichtbij ervaren, kennis uitwisselen met zowel instructeurs als deelnemers, samenkomen rond het kampvuur en overnachten midden in het bos.
Hoe ben je op het idee gekomen om iets met groen te doen?
Interesse voor koken had ik al heel lang, naar buiten ga ik ook erg graag. Het was ergens heel logisch dat ik die twee dingen op een gegeven moment zou gaan combineren. In eerste instantie vanuit persoonlijke interesse, later ook professioneel gezien. Waar eerder de wandelingen in het bos misschien gericht waren op snelheid of afstand, is sinds we kinderen hebben het tempo flink naar beneden gegaan om vervolgens veel meer oog te hebben voor de details. Eerst met een gidsje de ‘kriebelbeestjes’ ontdekken, later de bloemen en vrij snel vanwege mijn achtergrond in de keuken natuurlijk ook de vraag, kan je het eten?
Door wie of wat laat je je inspireren?
Als ik er goed over nadenk haal ik mijn inspiratie uit veel bronnen. Ik heb de afgelopen jaren een aantal cursussen en workshops gevolgd bij mooie organisaties. Dit heeft naast de kennis die ik daar opdeed ook mijn ogen geopend voor de mogelijkheid om daar je vak van te maken. Ik haal veel inspiratie uit kookboeken. Degene die mij op dit moment het meest inspireert zijn de boeken van Pascal Baudar. Hij laat je bevlogen zien hoe je smaak uit de natuurlijke omgeving kan ‘destilleren’, ook uit hetgene wat op zichzelf niet als eetbaar bekend staat. Ik haal inspiratie uit een aantal youtube kanalen. Bijvoorbeeld ‘Talasbuan’ een jong gezin dat off-grid in de bossen van Zweden leeft en zo veel mogelijk zelf willen doen (huis bouwen, zuivel bereidingen, dieren houden en eten, worst maken). Nog een paar websites om je te inspireren:
- https://www.natuurkok.nl
- https://www.livingbynature.nl
- https://www.instagram.com/pascalbaudar/
- Youtube-kanaal van Talasbuan
Wat is jouw groene tip voor ons?
Er is online natuurlijk heel veel informatie te vinden over welk groen onderwerp het ook is dat je het meest interesseert. Mijn tip is om je hierdoor te laten inspireren, maar er toch ook zeker zelf op uit te trekken. De ervaringen en contacten die ik heb opgedaan tijdens workshops en cursussen hebben veel meer waarde dan het surfen op internet en maakt het vervolgens veel makkelijker om er zelf mee verder te gaan. Mijn tip is ga er op uit!
*******
Ik wil Jeroen bedanken voor zijn bijdrage aan dit interview en de leerzame wandeling die we gemaakt hebben. Ik hoop dat jij het leuk vond om te lezen over het groene hart van Jeroen. Heb je nog vragen of wil je gewoon een opmerking kwijt? Laat dat dan weten in een reactie onder dit bericht. Volgende keer ga ik op bezoek bij Mirthe van @beauty_in_every_season, klik hier voor haar verhaal.
Oproep!
Lijkt het jou leuk om mij een keer te ontmoeten en te vertellen over jouw groene hart voor deze rubriek? Mag ik een paar foto’s komen schieten op de plek waar jouw groene hart sneller van gaat kloppen en vind je het leuk dat jouw verhaal hier en op Instagram wordt gedeeld? Stuur mij dan gerust een bericht. Wie weet gaan wij elkaar binnenkort ontmoeten!
Hoi Greetje, dankzij jouw verhaal contact gezocht met Jeroen om een afspraak te maken voor een wildplukwandeling. Wat was dat leuk en informatief. Hij is een goede gids; vertelt gedoseerd en ook nog in de prachtige omgeving van Zutphen. Ik kan het iedereen aanraden!
Bedankt Greetje dat je ons op dit idee hebt gebracht.