De dahlia, de koningin onder de plukbloemen!
Deel 1 – De aanschaf van dahlia’s
Dat ik de dahlia de koningin onder de plukbloemen noem, is natuurlijk niet voor niets. Dat komt niet alleen door haar prachtige bloemen in allerlei kleuren en vormen, maar ook door haar gulle gift, elk jaar opnieuw. Van een ietwat oubollig imago groeide ze afgelopen jaren uit tot een favoriet en wordt ze zelfs hip genoemd. Deze prachtige bloem steelt gelukkig weer de show in veel tuinen, op zonnige balkons en in boeketten en is zeker niet alleen bij oude oma’s en opa’s in de tuin te vinden. En ja, ook in mijn tuin zijn ze dus te vinden. Inmiddels bestaat mijn collectie uit ruim 70 verschillende variëteiten en ik moet bekennen dat mijn dahliafamilie nog jaarlijks groeit.

Ben jij inmiddels ook gecharmeerd geraakt van al die prachtige plaatjes van dahlia’s op social media? En wil je nu zelf ook een paar knollen gaan kopen, maar ben je nog wel opzoek naar de basisinformatie over het aanschaffen, laten groeien en verzorgen? Dan ga je vast en zeker iets aan deze serie blogs over de dahlia hebben. In vier afzonderlijke delen ik beschrijf in het kort waar je op met letten bij de aanschaf van knollen, hoe je dahlia’s kweekt, alles over het plukken van de bloemen en hoe je nog jarenlang plezier kunt hebben van jouw bloeiers.
In dit eerste deel vertel ik kort over de geschiedenis van de dahlia en geef ik je daarna een aantal tips en weetjes mee, die handig zijn om te weten als je knollen gaat kopen. Aan het einde van deze blog vind je nog een kortingscode.
Een klein stukje geschiedenis
De dahlia komt oorspronkelijk niet uit ons land. Nee, zelfs niet uit Europa. Deze bloem groeide ooit als wilde plant op Mexicaans grondgebied. De Azteekse adel haalde deze bloem naar de tuin toe. Zij gebruikten de knollen voor medicinale doeleinden en als voedsel. De bloemen dienden als decoratie bij feesten en rituelen en uit de kleurige blaadjes werden kleurstoffen gewonnen. Uiteindelijk waren het de Spanjaarden, die na de ontdekking van de Nieuwe Wereld, de dahlia mee hebben genomen naar Europa. Allereerst vooral om zijn medicinale eigenschappen en later werd de sierwaarde van de dahlia ook op Europese bodem steeds meer en meer gewaardeerd. Door haar populariteit gingen kwekers, veredelaars, botanici en tuiniers met de dahlia aan de slag en zo ontwikkelde deze bloemen zich ontzettend snel en kwamen er steeds meer varianten beschikbaar.

Honderden jaren nadat de eerste knol in Europa aan wal is gekomen, is de mens nog steeds niet uitgekeken op deze bloem. Soms is ze ineens even een poosje minder in beeld bij tuiniers en bloemenliefhebbers, maar lang duren deze periodes nooit. Zo waren deze bloemen in de tijd van onze grootouders nog helemaal hip, beleefde de populariteit daarna een dipje van zo’n 20 tot 30 jaar en is de dahlia nu misschien wel de meeste hippe plukbloemen van het moment. Gelukkig, want anders hadden wij deze koningin misschien wel over het hoofd gezien!
Waar moet je opletten bij de aanschaf van dahliaknollen? Kies in ieder geval voor biologische knollen!
Hoe kies je nu de juiste dahliaknollen? Er zijn heel wat verkopers van de dahlia te vinden, zowel online als offline. Elke aanbieder heeft dan ook weer meerdere variëteiten in het assortiment. Ik kan mij voorstellen dat je als beginner al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Toch kun je voor je de mooiste dahliaknollen uitzoekt, al een eerste belangrijke keuze maken. Je kunt namelijk kiezen tussen het niet-biologische (en dus waarschijnlijk met giftige stoffen bespoten) en biologische en/of onbespoten aanbod. Ik zal je echt adviseren om te kiezen voor de biologische dahliaknollen. Het aanbod is misschien nog niet zo groot als het aanbod van niet-bio knollen, maar het aanbod wordt elk jaar groter. Hoe meer wij kiezen voor gifvrije planten, hoe groter het biologische marktaanbod ook zal worden en de aarde met ons meeprofiteert!

Over de invloed van chemische bestrijdingsmiddelen op planten, knollen en bollen op onze aarde wordt steeds meer bekend. De resultaten van onderzoeken naar de gevolgen van deze stoffen zijn daadwerkelijk dramatisch te noemen. Het is zoveel beter voor de biodiversiteit en onze aarde om te kiezen voor gifvrij!
Zelf bestel ik mijn biologische planten en knollen bij Natural Bulbs, één van de bedrijven met een biologisch assortiment. Dit bedrijf heeft hart voor de bodem, biodiversiteit, leven en dus onze planeet. Naast dahliaknollen verkopen zij onder andere ook bollen van voorjaarsbloeiers, vaste planten in pot en planten en zaden voor in de moestuin. Natural Bulbs werkt alleen samen met een kleine groep kleinschalige en gespecialiseerde bloembollenkwekers, die duurzaamheid een warm hart toe dragen. Een bedrijf waar ik dus blij van word en onze planeet nog veel meer!
En dan nu? Welke dahlia’s zijn echte aanraders?
Uiteraard kan ik niet bepalen welke dahlia jij mooi vindt. Er zijn zoveel kleuren en groottes en jij mag daar zelf de mooiste uit gaan zoeken. Maar ik heb wel een paar tips waar je wellicht iets aan hebt.
Zo is het goed om je af te vragen of je de dahlia’s in een pot of in de volle grond wilt gaan zetten. In een pot kun je het beste kiezen voor een lagere variëteit. Je hebt dahlia’s die wel 120 cm of hoger kunnen worden, maar je hebt ook de compactere dahlia’s. Voor in een pot vind ik zelf een dahlia in de maat 60 tot 70 cm heel geschikt. Het kan zijn dat je de langere stelen alsnog wilt ondersteunen, zodat ze niet omwaaien. Zelf zet ik bij de langste stelen een bamboestokje in de pot ter ondersteuning.
In de volle grond kun je natuurlijk voor alle hoogtes kiezen, maar bedenk wel dat een hoge dahlia vooraan in je border wel het zicht en licht kan ontnemen op de planten achter deze hoge koningin. Plaats de hogere dahlia’s dus liever een beetje achteraan en de lagere varianten aan de voorzijde.

Qua kleuren van de bloemen kun je kiezen voor een bont kleuren palet, waarin alle kleuren aanwezig mogen zijn, maar je kunt ook kiezen voor uitsluitend pastelkleuren of een combinatie van een of twee kleuren. Zelf begon ik ooit met een bonte verzameling van allerlei kleuren en vormen. Inmiddels merk ik dat ik steeds meer kies voor de zachtere tinten.
Veel dahlia’s hebben een groene stengel en groene bladeren, maar je hebt ook dahlia’s waarbij deze delen donkerrood tot paars zijn. Misschien niet iets waar je direct op zult letten, maar ik weet uit ervaring dat juist het combineren van deze verschillende bladkleuren een border echt iets extra’s kan geven.
Nog iets om je bewust van te zijn, is het feit dat je enkelbloemige en dubbelbloemige dahlia’s hebt. Misschien vind jij de rijk gevulde bloemhoofdjes wel het allermooist, maar ik wil je ook zeker even wijzen op de kracht van de enkelbloemige bloem. Deze bloemen zijn niet allen aantrekkelijk door hun iets meer eenvoudige uitstraling, maar hebben ook een duidelijke toegevoegde waarde voor de biodiversiteit. De bijen, hommels en vlinders kunnen namelijk wel bij het hart van de enkelbloemige bloem komen, terwijl dit bij de dubbelbloemige dahlia niet of nauwelijks mogelijk is. Mijn collectie bestaat op dit moment voor 2/3 deel uit enkelbloemigen en voor het overige deel uit dubbelbloemigen.
We hadden het al even over enkelbloemige en dubbelbloemige dahlia’s. Binnen deze groepen heb je ook nog eens allerlei verschillende vormen. Zo heb je bijvoorbeeld stervormige bloemen, rijkgevulde pompoms, dahlia’s zo groot als je dinerbord (jaja, je noemt deze bloemen dinnerplates), cactusdahlia’s en nog tal van andere vormen. Durf gerust eens voor een mix van allerlei vormen te kiezen. Elke vorm heeft weer zijn eigen charmes. Zo kun je de grote dinnerplate dahlia bijvoorbeeld ook als enkele bloem in een vaasje zitten en zijn pompoms heel mooi te combineren met de stervormige bloemen in een boeket.
Bio shoppen met korting
Nu je weet waar je allemaal op kunt letten bij de aanschaf, kun je gaan shoppen. Om jou kennis te laten maken met het biologische assortiment van Natural Bulbs mag ik een kortingscode geven. Met code gewoongreetje230615 krijg je op een bestelling van minimaal 25 euro op www.naturalbulbs.nl 5 euro korting. Deze kortingscode is geldig tot 31 mei 2023.
In deel 2 ga ik het hebben over het planten van de dahlia. Moet je dahlia’s voortrekken? Hebben ze ondersteuning nodig? Wanneer kunnen ze in de volle grond gezet worden? Je leest het binnenkort allemaal in deel 2.
Heb je, na het lezen van dit artikel, nog een vraag. Stel hem gerust in een reactie!
Top je de dahlia s ook?
Ja, ik top mijn dahlia’s inderdaad. Dan worden ze minder slungelig en krijgen ze meer zijscheuten. Daardoor zijn ze dan ook weer minder vatbaar voor omvallen door de wind.
Heel fijn zo even alles op een rij Greetje ! Dankjewel
Graag gedaan, Esther! Leuk om iets van jou te horen