Bloembollen, ook goed voor de biodiversiteit!
En niet alleen kleur natuurlijk. Ze voorzien ook in voedsel voor de dieren en ze zijn ook nog eens prachtig om te plukken. Ik ben al heel lang groot fan van bloembollen en bloemknollen. Wellicht denk jij nu aan de voorjaarsbloeiers, maar je hebt natuurlijk ook zomerbloeiers. Bloembollen worden dan ook op twee verschillende tijdstippen in het jaar gepoot, namelijk na IJsheiligen en in het najaar. In dit blog schrijf ik over zowel de voorjaarsbloeiers als over de bollen die in de zomer bloeien. De zomerbollen staan namelijk op dit moment van schrijven in bloei in onze tuin en de voorjaarsbloeiers zijn nu alweer te reserveren voor aankomend najaar. Voor het gemak heb ik het vooral over bollen, maar ik bedoel daar ook in sommige gevallen knollen mee. Bij specifieke bloemen benoem ik het als het om een knol gaat.
Zomerbloeiende bollen en knollen
Als ik in de tuin loop, vallen de zomerbollen mij als eerste op. In dit geval de dahlia’s die uit een knol groeien. Nu is dat niet zo vreemd als je bijna honderd dahlia’s hebt staan, maar ook een enkele dahlia trekt alle aandacht naar zich toe. Niet alleen van de mens trouwens, de enkelbloemigen trekken ook de aandacht van bijen, hommels en vlinders. De gevulde dahlia’s voorzien niet in voedsel voor de dieren, maar het is niet zo dat ze geen toegevoegde waarde voor de biodiversiteit hebben. Tussen de bloemblaadjes schuilen heel veel beestjes. En in mijn tuin komen, na een regenbui, de insecten graag drinken van het water in de pompondahlia’s. In de bekertjes van bloemblaadjes blijft namelijk een laagje water staan na een verfrissende bui.
Een andere zomerbol is de gladiool. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik ze tot een jaar of drie geleden echt niet mooi vond. Bijzonder dat je dan toch anders over zo’n bloem kunt gaan denken. Dat komt waarschijnlijk ook omdat ik niet wist dat er zulk mooie kleuren verkrijgbaar zijn. Naar mijn idee was een gladiool vooral heel fel van kleur, viel hij bij het eerste zuchtje wind om en bloeiden ze maar een paar dagen. Iets met vooroordelen! Tot ik voor mijn verjaardag een zakje met bollen van de gladiool kreeg. Weliswaar in een aantrekkelijk kleurtje, maar ik was niet overtuigd. Ik besloot de bollen toch te poten en zelf eens echt te ervaren of ze daadwerkelijk niet voor mij geschikt waren. Ik koos een niet opvallend hoekje voor ze uit, een beetje weggestopt voor het geval het echt niet mooi zou zijn.
En dat pakte even heel anders uit! In de zomer bloeiden daar prachtige, statige gladiolen in een prachtige zachte rood-paarse kleur. Wow! Door hun hoogte wel wat kwetsbaar, maar ze lagen niet om bij een klein zuchtje wind. Ik gaf ze voor de zekerheid wat extra ondersteuning, want van deze schoonheden wilde ik zo lang mogelijk genieten. Een paar plukte ik voor in een boeket. Door hun lengte en relatief grote bloemen staan ze prachtig in een boeket, maar ik geef toch de voorkeur aan gladiolen in de tuin in plaats van in de vaas. Ik was om! Sinds drie jaar breid ik het aantal gladiolen in de tuin nog steeds uit. Ik ontdek steeds meer mooi variëteiten, zoals bijvoorbeeld de gladiool ‘New Release’. Wat een schoonheid! Ze zijn een geweldige aanvulling in onze borders met vaste planten.
De bollen van gladiolen en knollen van dahlia’s poot je op hetzelfde moment, namelijk na de nachtvorst. Gemiddeld nemen we IJsheiligen (half mei) als leidraad, maar het kan ook zijn dat ze al eind april de grond in kunnen. Houd daarbij de weersvoorspellingen goed in de gaten.
Op het moment dat ik dit schrijf is het zomer. Misschien niet het moment dat jij bezig bent met de zomerbloeiers voor volgend jaar? Maar ik wil je juist vragen om eens goed naar de tuin te kijken. Misschien heb jij wel een gaatje vrij? Wellicht is het leuk om deze ruimte volgend jaar te vullen met een mooie grote dahlia of een paar gladiolen. Nu is het moment om te kijken wat je volgend jaar zomer anders zou willen zien.
Voorjaarsbloeiende bollen
Het voorjaar lijkt nog heel ver weg en ik kan mij voorstellen dat je nog niet bezig bent met de voorjaarstuin. De meeste mensen zijn nu namelijk druk met onderhouden, plukken, oogsten en genieten van de zomertuin. Toch is het niet zo vreemd om alvast vooruit te gaan denken. Wil jij namelijk voorjaarsbloeiers in de tuin, dan moet je in het najaar al de bollen in de grond poten. Dat betekent dat je ze ook tijdig moet kopen. Bij een aantal bedrijven kun je vanaf juni al bollen reserveren, zodat jij zeker bent dat jouw favoriete bollen straks in september/oktober daadwerkelijk bezorgd worden. Ik moet bekennen dat ik al bollen gereserveerd heb. In het voorjaar heb ik al een plan gemaakt voor het volgende jaar en deze maand heb ik dus al een bestelling geplaatst. Ik wilde heel graag meer alliums en tulpen en nu heb ik nog een ruime keuze uit het biologische assortiment. Toen ik twee jaar geleden pas in oktober ging bestellen, greep ik helaas voor een aantal bollen toch wel mis. Ik vond uiteindelijk wel mooie alternatieven, maar mijn eerste keuze was niet meer verkrijgbaar.
Naast tulpen en alliums zijn er natuurlijk veel meer voorjaarsbollen verkrijgbaar. Je kunt onder andere ook denken aan:
- Krokus
- Camassia
- Blauwe druifjes (Muscari)
- Narcis
- Fritillaria
- Hyacint
- Iris
- Sneeuwroem (Chionodoxa)
- Vogelmelk (Ornithogalum)
Net als bij de zomerbollen geldt voor de voorjaarsbloeiers dat zij niet alleen mooi zijn in de tuin, maar ook een bijdrage kunnen leveren aan de biodiversiteit. Het grote voordeel is zelfs dat zij voor de vroeg vliegende insecten in het voorjaar voor de nodige voeding zorgen. Je kunt dus wel bijna zeggen dat ze, naast inheemse vroege bloeiers, bijna onmisbaar zijn in de tuin voor de dieren.
Waar moet je opletten bij aanschaf?
Misschien voel je het al aankomen, want ik zeg het steeds weer: Kies voor biologische bloembollen en planten! Hiermee draag je zoveel meer bij aan een schonere aardbol vol biodiversiteit. Het aanbod wordt gelukkig steeds groter en ook het aantal bedrijven met een biologisch assortiment neem toe. Ik bestel mijn biologische planten en bollen al een aantal jaren bij Natural Bulbs en dit bedrijf kan ik je van harte aanbevelen. Sinds twee jaar ben ik ook ambassadeur van dit bedrijf en dat heeft mij onder andere de mogelijkheid gegeven om een kijkje in de keuken te nemen en de mensen achter dit bedrijf te ontmoeten. Deze mensen zetten zich daadwerkelijk met heel veel passie in voor de natuur en doen hun uiterste best om een steeds groter biologisch assortiment op de markt te krijgen. Stiekem ben ik best wel een beetje trots op dit bedrijf. Ik hoop op dat ze een voorbeeld mogen zijn voor andere groene ondernemers.
Verder wil ik je aanraden om goed te kijken naar de hoeveelheden. Wees je ervan bewust dat 5 krokussen niet heel erg opvallen, maar dat 50 stuks alweer een heel ander beeld kunnen geven. Kies bij de kleinere bloemen liever voor grotere aantallen om ze echt tot hun recht te laten komen. Daarentegen vragen 50 dahlia’s heel veel ruimte, terwijl een paar planten ook al heel mooi kunnen zijn. Dit klinkt misschien wat simpel, maar helaas zie ik het hier nog weleens misgaan bij mensen. Door hun enthousiasme over de vele variëteiten bestellen ze de eerste keer al heel veel dahlia’s. Prima natuurlijk, maar wees bewust van de ruimte die ze innemen en de verzorging die de knollen nodig hebben. Het zou zonde zijn als je heel veel geld hebt uitgegeven, vervolgens teleurgesteld bent na het eerste jaar en de knollen uiteindelijk op de composthoop belanden (weggeven kan ook altijd, hè?!).
Uiteraard kies je voor mooie bloemen, maar kijk ook eens of je kunt kiezen voor een bloem die niet alleen mooi is, maar ook goed voor de dieren in de tuin is. In mijn tekst hierboven noem ik al een paar voorbeelden, zoals pompondahlia’s als waterbakjes, enkelbloemige dahlia’s voor voedsel en vroege voorjaarsbloeiers als ondersteuning voor vroege vliegers. Sowieso zijn biologische planten al heel veel beter voor de dieren. In de ‘reguliere’ bollenbranche worden namelijk enorm veel giffen gebruikt, die nog jarenlang in je tuin achter blijven.
Wil je meer lezen over bloembollen kiezen en planten? In dit blog van Natural Bulbs vind je nog meer informatie.
Ga jij voor biologische bollen in de tuin? Dan heb ik een leuk cadeautje voor jou! Ik mag namens Natural Bulbs namelijk een kortingscode geven. Met code gewoongreetje231215 krijg je 5 euro korting op een bestelling vanaf 25 euro. De kortingscode is geldig tot 15 december 2023.
Reacties
Bloembollen, ook goed voor de biodiversiteit! — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>