5 x heerlijk vers fruit uit eigen tuin
Steeds vaker lezen we berichten over hoeveel gifstoffen gevonden worden op fruit uit de winkel. Terwijl wij dachten dat we gezonde vruchten kochten, bleek dat wij heel wat nare stofjes binnen hebben gekregen. Uiteraard is fruit gezond, maar hoe ongezond is het als de vruchten bespoten zijn met stoffen waar ongewenste beestjes van sterven? Hoe gezond zijn deze vruchten voor ons lichaam, als zelfs het bodemleven op de plek waar de fruitsoorten groeiden nagenoeg uitgeroeid is? Dat zet aan het denken, toch? Wat slecht voor de aarde is, is ook slecht voor ons. Wat slecht voor ons is, is ook slecht voor de aarde. Daarom is het goed om te kiezen voor onbespoten fruit. In de winkel kun je bijvoorbeeld kiezen voor biologisch fruit, maar je kunt het natuurlijk ook in eigen tuin laten groeien.
Afgelopen jaren hebben wij bewust gekozen voor steeds meer fruitstruiken en -bomen in eigen tuin. Naast dat de aangeschafte planten van biologische oorsprong zijn en ook door ons niet worden behandeld met bestrijdingsmiddelen, is het ook nog eens heel leuk, makkelijk en lekker om zelf fruit te kweken. Je plukt het pas als het echt rijp is en dat proef je!
Er is een ruime keuze in fruitplanten voor in de tuin. Heel veel soorten fruit kun je dus zelf gaan kweken. Om jou een beetje een idee te geven van wat er zoal verkrijgbaar is, beschrijf ik hier vijf favorieten uit onze tuin. Bij elk soort vind je een groene link naar de website van Natural Bulbs. Ik ben erg tevreden over het biologische assortiment van dit bedrijf en mag mijzelf inmiddels al een paar jaar ambassadeur van dit bedrijf noemen. Omdat het biologische aanbod van planten gelukkig steeds groter wordt, heeft Natural Bulbs een groeiend assortiment. Zij hebben niet alleen dahliaknollen, vaste planten en voorjaarsbloeiers, maar ook een groeiend aanbod van eetbare planten.
Framboos
Misschien is de framboos wel mijn grootste favoriet onder de fruitsoorten in onze tuin. De heerlijke zoete vruchten zijn in de winkel best wel heel prijzig en dus loont het ook echt om deze in eigen tuin te gaan kweken. Al het eerste jaar hadden we een behoorlijke oogst.
Wij hebben een rode en een gele framboos in de tuin staan. De rode framboos is de ‘Rubus Idaeus Twotimer Sugana Red’. Het grote voordeel van deze framboos is dat deze struik twee keer per jaar vruchten geeft. De vruchten zijn lekker zoet en hebben een mooi helderrode kleur.
Een framboos is ook prima geschikt voor een kleinere tuin en op het balkon. Hij kan 180 cm hoog worden, maar door te snoeien en te leiden, kan je deze struik prima in toom houden. Mijn ervaring is dat een framboos wel echt van een zonnig plekje houdt. Heb je nog een plekje over in de zon en nog geen framboos in de tuin? Dan kan ik je deze fruitsoort echt aanraden.
Aardbei
Zodra de dagen warmer en zonniger worden, krijgen we hier in huis weer trek in de heerlijke zomerkoninkjes. In de winter zie je ze ook wel in de winkels liggen, maar eerlijk gezegd vind ik ze dan nergens naar smaken. Nee, je wilt echt aardbeien eten die door de zon gerijpt zijn. Dat zijn de lekkerste! Jarenlang kocht ik van die bakjes met 500 gram aardbeien en meestal waren ze aan het einde van de dag al op. Onze kinderen zijn er dol op. Totdat ik las hoeveel giftige stoffen er op de meeste aardbeien voorkomen. Niet normaal! Ineens waren die heerlijke rijpe, rode vruchten niet zo aantrekkelijk meer. Terwijl ik dacht dat ik mijn gezin iets gezonds voorschotelde, gaf ik ze heerlijke vruchten bespoten met rotzooi.
Ik besloot geen aardbeien meer te kopen, want ze zijn immers heel makkelijk zelf te kweken.
In onze tuin staan inmiddels meer dan 50 aardbeienplanten. Dat lijkt heel veel (en het zijn er ook aardig wat), maar een aardbeienplant neemt helemaal niet zoveel plek in. En je hoeft ze natuurlijk ook niet allemaal bij elkaar te zetten. In onze tuin staan een aantal in de moestuin, een paar in bakken op het terras en in hangmanden in de kas. Aardbeien doen het zowel in de volle grond als in potten prima. Dat betekent dat jij ze dus bijvoorbeeld ook op een zonnig plekje op het balkon of op je terras kunt kweken. En je kunt er ook een aantal als bodembedekker in een bloemenborder zetten. Aardbeienplanten zijn niet zo kieskeurig en daar kunnen wij de vruchten van plukken. Onbespoten, kraakvers en gezond!
Blauwe druif
Over onze dierenren, langs de schutting van boomschors en in de kas groeien bij ons druiven. Wij hebben bewust gekozen voor uitsluitend blauwe druiven en dan wel de ‘Vitis Boskoop Glory’. Dit is onze favoriet wat betreft smaak en deze druif doet het waanzinnig goed in onze tuin. Ze zijn heerlijk om zo te eten, maar ik maak ook graag druivensap. Met behulp van mijn ontsapper en weckketel is dit klusje zo geklaard en kunnen we maandenlang genieten van vers druivensap. Heerlijk!
Wij laten altijd wat trosjes druiven hangen, zodat ook de dieren mee kunnen smullen van dit lekkers. Heel wat vogels en insecten weten de weg naar onze druivenranken te vinden. Zo leuk om dit tuinleven te zien!
Voor een druif heb je dus een plekje nodig waar de plant kan klimmen. Je kunt denken aan een schutting, een pergola, langs een schuurtje of bijvoorbeeld langs geleiders in een kas of over het terras. Juist omdat deze plant de hoogte in gaat, maakt het de tuin ook nog eens sfeervoller en knus, een mooi bijkomend voordeel van dit heerlijke fruit.
Blauwe Bes
De blauwe bes is ook zo’n heerlijk stukje fruit! We eten ze zo uit het handje, verwerken ze in een fruitsalade of ik maak er smakelijke bessensaus van. Vooral die saus is zooo lekker op vanille-ijs!
De heester van de blauwe bes neemt niet veel ruimte in en dat zorgt ervoor dat hij ook in de kleinere tuin kan groeien. Wij hebben zelf een stuk of tien heesters staan, zodat we elke zomer een flinke hoeveelheid bessen kunnen plukken. Wederom natuurlijk onbespoten en ook nog eens veel en veel goedkoper dan in de winkel. Een bakje blauwe bessen is namelijk best wel prijzig en al helemaal als je voor de biologische vruchten kiest. Lucratief dus om zelf te kweken!
Rode kruisbes
In de streek waar ik ben geboren en getogen, noemen we dit knoepers. Ik wist, tot ik zelf ging moestuinieren en fruit wilde gaan kweken, niet eens dat deze vruchten eigenlijk kruisbessen heten. Opvallend is dat je kruisbessen bijna nooit in de supermarkt ziet liggen. Eigenlijk best wel heel jammer, want deze vruchten zijn zo lekker. Over dat laatste zijn de meningen trouwens wel wat verdeeld. Niet iedereen kan de smaak waarderen. Mijn ervaring is echter dat mensen vaak onbekend zijn met deze vruchtjes en daardoor de smaak ook niet direct kunnen thuisbrengen. Misschien vind jij ze de eerste keer wat vreemd van smaak, maar ga je de smaak waarderen als je er meer van proeft. In huize Janssen is iedereen er dol op in ieder geval.
Wij hebben zelf een aantal rode kruisbessen in de tuin staan. Zoals de naam al doet vermoeden natuurlijk, zijn deze bessen rood. Of eigenlijk meer roodpaars. Ze groeien eerst als groene bessen aan de struik en net voor ze rijp zijn, nemen ze de roodpaarse kleur aan. Je moet dus echt even wachten met oogsten tot ze goed op kleur zijn, want dan is de smaak ook optimaal. Heb jij al weleens kruisbessen gegeten?
Meer fruitsoorten
Uiteraard zijn heel veel meer fruitsoorten in eigen tuin te kweken. Ik heb voor nu gekozen om deze vijf soorten te noemen, maar er is nog veel meer lekkers natuurlijk. Je kunt denken aan fruitbomen met peren, appels, pruimen, kersen enzovoort. Of bijvoorbeeld aan heesters met aalbessen, jostabessen, honingbessen en bramen.
Afhankelijk van de beschikbare ruimte kun je kiezen voor een paar (aardbeien)planten, fruitheesters en/of één of meer fruitbomen. Fruit kweken in eigen tuin of op het balkon is niet alleen lekker en makkelijk, maar ook nog eens heel gezond.
Welke fruitsoorten groeien bij jou in de tuin of op het balkon?
Reacties
5 x heerlijk vers fruit uit eigen tuin — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>