5 tuinboeken uit mijn kast – deel 3
Mijn boekenkast vult zich in rap tempo en dat heeft twee redenen. Allereerst komen er steeds meer groene boeken op de markt en ten tweede ben ik een echte boekenverslindster. Ik lees ontzettend graag en veel. Niet persé alleen groene boeken natuurlijk, maar hier is wel de plek waar ik het over de gelezen groene boeken wil hebben. Vandaag laat ik weer vijf groene boeken zien. Dit keer is het een mengelmoes van groene boeken geworden. Twee boeken gaan over moestuinieren, twee andere boeken vertellen vooral over meer biodiversiteit in de tuin en het laatste boek gaat over planten combineren in de siertuin.
Floors Moestuin – Floor Korte
Het eerste boek van de hand van Floor Korte was al gelijk een binnenkomer. Het was voor mij denk ik het eerste moestuinboek in mijn boekenkast. Voor de aanschaf van dit boek deed ik moestuinieren vooral op gevoel, uit ervaring en soms met behulp van wat informatie van internet. Nu heeft Floor dus juist dat boek herschreven. Door de jaren heen is, net als bij iedereen, haar kijk op bepaalde dingen wat veranderd, zou ze dingen anders of uitgebreider willen uitleggen en zijn de zomers bijvoorbeeld heel wat warmer en droger geworden, waardoor moestuinieren weer andere uitdagingen kent. Floor besloot haar boek te herschrijven en nog uitgebreider en mooier te maken. Dat is haar zeker gelukt!
Het is een flink boek geworden van wel 256 pagina’s. Het boek is verdeeld in maanden, zodat je makkelijk de juiste informatie op het juiste moment erbij kunt pakken. De foto’s in het boek zijn allemaal plaatjes om van te smullen. Je groene vingers gaan vanzelf kriebelen bij de sfeervolle afbeeldingen. De vrolijke illustraties van Floor zelf maken het plaatje compleet.
Het boek begint echt bij het begin. Dat klinkt natuurlijk logisch en dat is het ook, maar dit is niet persé vanzelfsprekend bij een moestuinboek. Met het begin bedoel ik hier dat Floor allereerst vertelt over de basis van het moestuinieren. Ze start met informatie over het maken van een moestuinplan. Vervolgens legt ze uit waar je op moet letten bij het bepalen van de locatie van je moestuin, geeft ze informatie over de bodem, zaden en wisselteelt en legt ze de beginprincipes van het moestuinieren op een heldere wijze uit. Stapje voor stapje helpt Floor je op weg en door de maanden heen werk jij aan een doordacht moestuinplan. Vooral voor een beginnende moestuinier is het fijn dat Floor je aan de hand neemt en per maand vertelt wat je kunt zaaien, planten en oogsten.
Naast de fijne zaai- en oogstlijstjes vind je per maand nog heel veel extra informatie. Zo bespreekt ze bijvoorbeeld in februari een aantal (on)kruiden in de tuin, legt ze in maart iets uit over voorzaaien en in de volle grond zaaien en leert ze je in juli alles over oogsten.
Het is wel duidelijk, denk ik. Het boek van Floor Korte is vooral voor de beginnende moestuinier echt een musthave, maar ook de ervaren tuinier kan zeker waardevolle tips uit dit boek halen. Een aanrader dus!
Mijn Moestuin – Een heel jaar oogsten uit eigen tuin – Anne Wieggers
Ook dit boek is in het voorjaar van 2023 op de markt gekomen. Het is geschreven door Anne Wieggers en ook zij schreef al eerder boeken over tuinieren. Je kent Anne misschien wel van het tv-programma Binnenste Buiten? In het programma laat Anne met veel passie zien hoe leuk en fijn moestuinieren is. Dezelfde passie voor tuinieren proef je tijdens het lezen van haar nieuwste boek. Het boek is bijna 270 pagina’s dik, staat bomvol schitterende foto’s en heeft een mooie, harde kaft.
Anne wil de lezer graag enthousiast maken voor het kweken van eigen groenten, fruit en kruiden en dat doet ze heel slim door te starten met de vraag ‘Wat eet jij graag?’. Door te beginnen met een lijstje met favoriet eten start je gelijk met de juiste intentie. Jij wilt deze groenten, fruit of kruiden gaan kweken, omdat je er gek op bent. Je wilt dat het een succes gaat worden en de kans is zeer groot dat de oogst gaat lukken als je dit boek gelezen hebt. Anne vertelt je vervolgens hoe je dit goed kunt gaan aanpakken.
Ook dit boek bevat een overzicht per maand. Anne schrijft kort wat je die maand kunt doen, kunt gaan zaaien en wat er te oogsten is. Bij elke maand staan nog een aantal nuttige tips, zoals bijvoorbeeld ‘Controleer dahliaknollen die je deze maand hebt opgegraven op rot’.
De eerste 50 pagina’s bevatten deze lijstjes per maand en daarna gaat Anne dieper in op een aantal onderwerpen. Onderwerpen als balans in de moestuin, voeding en biodiversiteit worden uitgebreid beschreven. Anne diept deze onderwerpen niet op een saaie manier uit, maar brengt het op een motiverende en enthousiaste manier over op de lezer. Hoewel de informatie al flink compleet is, merk ik dat ik na het lezen me nog meer wil verdiepen in een aantal onderwerpen. Dit komt niet door een tekort aan informatie, maar door de enthousiaste manier van schrijven. Ik wil meer weten, meer doen en stappen maken na het lezen van dit boek. Ik denk dat als je dit bij de lezer kunt bewerkstelligen, dat je echt een waardevol boek hebt geschreven.
Maar dat is niet de enige reden dat ik fan ben van dit nieuwe boek van Anne Wieggers. Ik ben zo blij dat Anne het natuurlijk tuinieren promoot. Ze schrijft over werken aan biodiversiteit en kiezen voor onbespoten en biologische zaden en planten. Je hebt geen bestrijdingsmiddelen nodig om plagen te voorkomen of te bestrijden. Het kan allemaal op een natuurlijke manier verholpen worden door te streven naar balans in de moestuin. Als je dit aan de lezer vertelt en uitlegt, heb je een heel belangrijke boodschap de huiskamers in gekregen!
Kortom, het boek van Anne is een aanrader voor de beginnende en gevorderde moestuinier, die graag op een duurzame en ecologisch verantwoorde manier wil gaan moestuinieren!
Van tegeltuin naar jungle – Katja Staring
Ieder jaar komt het opnieuw voorbij, de actie rondom het tegelwippen. Organisaties en gemeenten roepen op tot het verwijderen van de tegels in de tuin om zo de biodiversiteit in eigen omgeving te verhogen. Een mooi initiatief natuurlijk, maar het ontbreekt vervolgens nog wel eens aan voorbeelden en tips voor na het wippen van de tegel. Hoe maak je nu echt een groene jungle van jouw tuin? Katja schreef een boek vol haalbare, toffe tips voor een groene tuin waar je echt in kunt genieten en echt niet de hele dag in bezig bent. Zij geeft het antwoord op de vragen die mensen hebben na het wippen van de tegels. Wat moet je nu met al die tegels doen? En hoe maak je er daadwerkelijk een tuin vol leven van? In dit boek haalt Katja zelf tegel voor tegel uit haar achtertuin en laat ze zien hoe je op die manier ruimte kunt maken voor een tuin vol leven, hoe je materiaal kunt hergebruiken en op welke manier je aan planten kunt komen.
Zoals we gewend zijn van Katja bevat ook dit boek weer uitvoerbare voorbeelden van projecten. De projecten zijn verdeeld in vijf delen of hoofdstukken, namelijk ‘Hergebruik’, ‘Tegels eruit’, ‘Water erin’, ‘Groen erin’ en ‘Dieren erin’. Alle projecten worden duidelijk en vlot beschreven en worden ondersteund door helpende foto’s.
Dit praktische boek met talloze voorbeelden en ideeën gaat jou ongetwijfeld aan het werk krijgen. De uitvoerbare projecten zijn namelijk zo leuk en haalbaar om te doen, dat stilzitten geen optie meer is. Binnen afzienbare tijd kun je jouw tuin omtoveren in een levendige, groene jungle en dit boek gaat jou daar zeker bij helpen. Ik ben in ieder geval heel enthousiast over een aantal projecten in dit boek en ga binnenkort starten met het bouwen met snoeiafval. Welk project ga jij aanpakken? Zijn de eerste tegels al gewipt?
Tuinlogica – Iris Veltman
De titel van dit boek sprak mij direct aan en dat heeft alles te maken met het feit dat ik gek ben op ecosystemen, balans, biodiversiteit en natuur in de tuin. De titel deed mij vermoeden dat deze onderwerpen ook in dit boek naar voren zouden gaan komen. De ondertitel ‘De natuur in je voordeel gebruiken met permacultuur’ onderschrijft dit. En inderdaad, in dit boek van Iris Veltman lees je alles over de invloed van natuur op je tuin en hoe je de natuur kunt inzetten of juist een beetje kunt afremmen om een tuin vol planten en ander leven te creëren, waar je volop van kunt gaan genieten en mens en dier zich thuis voelen.
Het boek bevat 240 pagina’s en is dus ook een wat dikker boek. Opvallend is dat in dit boek geen enkele foto te vinden is en dat de tekst met illustraties wordt ondersteund en verhelderd. Van sommige planten had ik misschien juist wel een foto willen zien, zodat ik een reëel beeld zou hebben van het groen. Maar ik kan natuurlijk ook altijd even googlen naar een plaatje van de besproken plant of het dier.
Het boek is verdeeld in vier delen, namelijk biodiversiteit, water, planten en mensen. Met name de eerste twee delen vond ik erg interessant. Dat heeft natuurlijk ook met mijn eigen voorkeuren en interesses te maken, dus wellicht vind jij de andere delen misschien wel interessanter of is elk deel voor jou even bijzonder.
In elk deel wordt uitgebreid op het onderwerp in gegaan. In het deel over biodiversiteit wordt met name gesproken over de dieren die je zoal in de tuin tegen kunt komen, hoe je ze naar je tuin kunt lokken en hoe je door de juiste balans in de tuin te creëren, plagen kan voorkomen. Ik heb met interesse het gedeelte over lieveheersbeestjes gelezen. Ik wist dat de larven (en de volwassenen) van het lieveheersbeestje luizen eten, maar ik wist niet dat er ook vegetarische en schimmeletende lieveheersbeestjes zijn. Dit soort weetjes houd ik van en daar is dit boek mee doorspekt.
In het deel over water legt Iris uit op welke manier zij water opvangt in de tuin. Zo is zij niet persé een voorstander van de regenton en laat ze andere manieren zien van water opvangen. Verder lees je in dit deel nog over het aanleggen van een vijver, plantenkeuze bij droogte en wordt beschreven hoe je wateroverlast kunt voorkomen.
Opnieuw is dit een deel bomvol tips en ideeën en dat geldt ook voor de laatste twee delen, planten en mensen.
Door de grote hoeveelheid informatie en tips vind ik dit geen boek dat je even snel uit kunt lezen. Om de informatie goed door te laten dringen, er even op te kauwen en te kijken of ik er iets mee kan in eigen tuin, ben ik met het lezen dus wel iets langer bezig geweest. Soms las ik slechts een paragraaf per keer, omdat in een paar zinnen al heel veel informatie werd gegeven. Ik kan mij dan ook voorstellen dat ik dit boek vooral uit de kast zal pakken als ik informatie nodig heb over een bepaald onderwerp en dan ook specifiek dat stukje tekst erbij zal pakken. Zo ben ik nu bezig met het ontwerpen van een muurtje vol leven en heb ik echt iets aan het onderdeel ‘Tegels en stenen hergebruiken’.
Ik vind dit geen boek voor op de koffietafel, om even snel door te bladeren voor wat inspiratie. Je moet het echt lezen en er induiken om te begrijpen hoe je de natuur in je voordeel kunt laten werken in de tuin. Ik vind het echt een aanrader voor de tuinier die samen wil werken met de natuur en op zoek is naar waardevolle achtergrondinformatie, tips en voorbeelden om aan de slag te gaan met het maken van een groen paradijs.
Planten combineren – Ontwerp zelf prachtige borders – Modeste Herwig & Jeanne van Rijs
Dit boek stond al een tijdje op mijn verlanglijstje en afgelopen winter kocht ik het dan ‘eindelijk’. Juist in de winter heb ik meer tijd om te lezen en om nieuwe plannetjes voor de tuin te gaan maken. Onze voortuin en een aantal borders kunnen wel een update gebruiken en dus heb ik mij afgelopen winter gestort op het ontwerp van een kleurrijke voortuin en sprekende borders. Het boek ‘Planten combineren’ heeft mij zeker geholpen bij het maken van een goed plan en dus vind ik dat dit boek ook een plaats verdient in dit artikel.
Het boek bevat 190 pagina’s, staat bomvol kleurrijke foto’s van planten en complete borders en is ook verdeeld in delen. In vier delen lees je alles over het ontwerpen van een geslaagde border. Plantenkeuze, inspirerende combinaties, plantbeschrijvingen en praktische informatie over onder andere de bodem, aanplanten en onderhoud komen aan de orde.
Er staat ontzettend veel waardevolle informatie in. Het is de lezer al snel duidelijk dat het aanleggen van een border niet zomaar even uit de losse pols te doen is. Nee, er wordt uitgelegd waar je allemaal aan moet denken en dat is best wel veel. En toch is het haalbaar en niet ineens zo moeilijk om een prachtige border aan te leggen. Dit boek heeft mij geholpen om een goed plan te maken en dat kan ik nu uit gaan voeren. Ik weet zeker dat jij na het lezen van dit boek ook mooie borders kunt aanleggen in eigen tuin en de juiste planten weet te combineren.
Toch is dit boek niet alleen een boek om echt in te duiken en alle informatie te lezen. Nee, je kunt het ook heerlijk doorbladeren en inspiratie opdoen. Al die mooie foto’s van droomborders en prachtige tuinen zijn zo inspirerend! Telkens weer pak ik dit boek er even bij om weg te dromen bij de plaatjes en nieuwe plannen te maken voor onze tuin. Wil jij ook borders vol planten in de tuin en kan je goede informatie en inspiratie gebruiken? Dan is dit boek echt een aanrader.
Deze blog is inmiddels de derde in de serie “5 tuinboeken uit mijn kast”. Lees ook deel 1 en deel 2 nog eens terug! Heb jij ook een van deze boeken gelezen? Ik ben benieuwd wat jij er van vindt!
Dag Greetje. Wat beschrijf jij deze boeken goed, uitgebreid en met liefde voor de natuur. Petje af, hoor.
Vader van een van de schrijfsters.
Bedankt voor het compliment!