5 tuinboeken uit mijn kast -Deel 1-
Regelmatig krijg ik de vraag welk (moes)tuinboek een echte aanrader is. Daar heb ik geen kant-en-klaar antwoord op en daarom vraag ik altijd even door. Welke informatie wil jij in een tuinboek vinden? Zoek je informatie over de moestuin, siertuin of een combinatie van beiden? Zoek je naar een tuinboek met plantenlijsten of tuinvoorbeelden? Wil je in de basis weten hoe je een (moes)tuin aanlegt? Of wil je graag lezen hoe je zo natuurlijk mogelijk kan tuinieren? Ben je benieuwd naar de permacultuurprincipes? Zo zijn er nog meer vragen die ik eerst stel om te weten te komen waar de vrager naar zoekt. Deze vragen kan je dus ook jezelf stellen als je opzoek bent naar een (moes)tuinboek.
Zonder op deze vragen in te gaan, laat ik jou in dit eerste deel 5 tuinboeken zien (in willekeurige volgorde), die bij mij in de kast staan en ik regelmatig gebruik. Misschien zit er wel een boek bij dat jou ook aanspreekt.
1. Tuin Smakelijk! – Praktische permacultuur voor potten-, moes- en bostuin – Vera Gruetink
Dit boek staat vol tuintips, technieken en duidelijke voorbeelden. Vera Greutink laat in dit boek zien hoe je permacultuur in eigen tuin of zelfs op je balkon kan toepassen. Mulchen, niet spitten, polyculturen, beschrijving van planten, op een natuurlijke manier tuinieren waarin je met de natuur meewerkt, beplanting voor borders zijn onderwerpen die onder andere aan bod komen in dit boek.
Achter in het boek staan een aantal voorbeeld ontwerpen, met onder andere een kleine familietuin, tuin voor een jammaker en een tuin voor gezonde eters.
Ik pak dit boek er regelmatig bij, omdat er over elk onderwerp voor de eetbare tuin wel iets te vinden is. Het is een behoorlijk compleet naslagwerk voor mensen die (willen) werken volgens de principes van permacultuur.
2. Avontuurlijk tuinieren – Breng leven in je tuin! – Katja Staring en Nienke Plantinga
Maak van je tuin een gastvrije plek voor dieren, planten en jezelf! Dit is waar de schrijfsters toe oproepen. Ze beschrijven het belang en de voordelen van groen in je omgeving en hoe je een avontuurlijk tuinplan kunt maken. In het eerste hoofdstuk bespreken ze de vijf elementen: bodem, boom, heester en haag, plant en water. In hoofdstuk 2 laten ze je zien hoe je een avontuurlijk tuinplan kunt maken. Vervolgens lees je hoe je een saaie tuin avontuurlijker kunt maken en sluit het boek af met een uitgebreide jaarkalender en handige plantenlijstjes.
Dit boek is één van mijn favoriete tuinboeken. De kijk op natuurlijk tuinieren spreekt mij aan en veel van de tips en ideeën uit het boek pas ik ook toe in eigen tuin.
3. De eetbare tuin – Lekker eten uit eigen tuin – Alys Fowler
Dit boek staat al een aantal jaar bij mij in de kast en komt er met regelmaat even uit. Naast tips en adviezen voor een eetbare tuin, balkon of dakterras, staan in dit boek ook een aantal succesrecepten voor het verwerken van verse ingrediënten uit eigen tuin en tips voor inmaken en conserveren.
Ik pak dit boek er vooral bij als ik over een specifieke groente, eetbare bloem of kruiden informatie zoek. Alys beschrijft een groot aantal soorten en geeft daarbij fijne aanwijzingen en tips voor het kweken en verwerken van de plant. Helaas is dit boek momenteel alleen nog maar tweedehands verkrijgbaar.
4. 34 Planten om mee te tuinieren – Maak je eigen plantenextracten voor een vitale tuin – Bernard Bertrand, Jean-Paul Collaert en Eric Petiot
Een boek vol wetenswaardigheden over nuttige planten en recepten van plantenextracten om te gebruiken voor de tuin. Er wordt duidelijk uitgelegd hoe plantenextracten werken, hoe je ze kunt maken en vervolgens ook kunt gebruiken. Planten die jij misschien wel als onkruid ziet blijken juist goede voedingstoffen voor jouw tuin te bevatten. Het kan maar zo zijn dat jij na het lezen van dit boek ‘onkruid’ en andere planten gaat beschouwen als tuingoud.
Ik heb dit boek nog niet zo lang in mijn kast staan. Ik heb nu al zoveel waardevolle informatie uit dit boek gehaald. Ik hoop dit jaar dan ook mijn eigen plantenextracten van onder andere paardenbloem, Oost-Indische kers, rabarber en duizendblad te maken.
5. Een kleine eetbare tuin met vaste planten – Ontwerpen voor tuin, balkon en terras van 6 tot 60 m2 – Madelon Oostwoud
Dit praktische en prettig geschreven boek biedt volop inspiratie voor het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van een kleine eetbare tuin. De schrijfster laat zien dat een moes- en siertuin prima te combineren zijn. Dit en haar kijk op natuurlijk tuinieren spreekt mij erg aan. Naast de talloze tips, voorbeelden en adviezen in het boek zit er bij het boek ook nog een los boekje. In dit boekje staan meer dan 200 eetbare vaste planten beschreven in woord en beeld. Ik vind dit een waardevolle aanvulling en pak deze lijst er regelmatig bij als ik opzoek ben naar inspiratie voor het nog meer eetbaar maken van onze siertuin.
* Deze post bevat links naar producten die je kunt kopen bij Bol.com. Als je via die link een product bij Bol.com koopt, ontvang ik daar voor een kleine vergoeding. Deze vergoeding maakt het mogelijk dat ik deze site up to date kan houden en jou kan blijven voorzien van goede tips en inspiratie. Jij betaalt hiervoor niets extra’s.
Reacties
5 tuinboeken uit mijn kast -Deel 1- — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>