5 tips om een boswandeling met kinderen nog leuker te maken
We gaan massaal meer de natuur in en maken meer bos- en strandwandelingen dan ooit tevoren. Parken en musea zijn (nog) niet open en de meeste activiteiten zijn geannuleerd en dus trekken we vaker die wandelschoenen aan. Om mij heen hoor ik zelfs dat het bos gaat vervelen, kinderen niet meer mee willen met de zoveelste trip in het groen en mensen niet meer weten hoe ze die wandeling weer leuk kunnen maken. Daarom geef ik 5 tips om die wandeling (weer) extra aantrekkelijk te maken voor (groot)ouders en kinderen!
1. Ga samen op zoek naar de schat!
Misschien heb je al weleens gehoord van geocachen, maar weet je eigenlijk niet wat het is? Geocachen is eigenlijk een zoektocht in de buitenlucht naar schatten. Op de website www.geocachen.nl lees je het volgende: “Geocaching is een wereldwijde schattenzoektocht waar digitaal en de real world elkaar tegenkomen. Geocahen is een schatzoektocht op basis van GPS coördinaten. Via deze coördinaten en je GPS (of smartphone) kan je aan de slag gaan met geocachen. Naar wat je op zoek gaat tijdens het geocachen is steeds een raadsel, en dat is juist het leuke van deze mooie buitensport.”
Op deze website staan talloze tips en mogelijkheden, maar er zijn ook apps die laten zien waar in jouw buurt een geocache verstopt ligt. In het verleden hebben wij heel wat geocaches in de omgeving van Deventer gevonden en sinds afgelopen herfst hebben wij deze leuke activiteit weer opgepakt. De kinderen vinden het erg leuk om te doen en gaan zo met meer plezier mee de natuur in!
2. Deze fotowedstrijd willen ze winnen!
Nog een manier om naar buiten te gaan en aandacht te hebben voor de omgeving is door samen een fotowedstrijd te organiseren. Samen bepaal je een thema of meerdere thema’s en iedereen krijgt een camera of een telefoon met fotocamera mee tijdens jullie wandeling. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken dat dieren, bloemen, water, vierkant of hoogte dit keer het thema is (of thema’s zijn) van jullie wedstrijd. Spreek af hoeveel foto’s er minimaal per thema gemaakt moeten worden. Tijdens jullie wandeling is iedereen actief op zoek naar het ideale en meest creatieve shot! Je zult dus af en toe even op elkaar moeten wachten. Je moet dan ook niet verwachten dat je na deze fotowedstrijd vooral heel veel kilometers in de benen zult hebben, maar plezier en aandacht voor de omgeving is wel gegarandeerd.
Na afloop verzamelen jullie de foto’s op een computer en bekijken jullie samen de resultaten per thema. Je kunt ervoor kiezen om samen een winnaar per thema te kiezen door te stemmen. Uiteraard is stemmen op jouw eigen foto niet mogelijk!
3. Op pad met herkenningskaarten
Misschien heb je ze een tijdje geleden wel op mijn Instagramaccount @gewoongreetje voorbij zien komen. In samenwerking met Boef & Aap mocht ik namelijk een prachtig pakket met herkenningskaarten weggeven. Zelf zijn wij ook op pad gegaan met deze kaarten in de hand.
Je kunt deze kaarten krijgen in verschillende thema’s, bijvoorbeeld met vogels in de winter, paddenstoelen, dieren in de tuin en nog vele andere. Door de juiste kaart mee te nemen (als je naar de kust gaat, neem je bijvoorbeeld de kaart over kustvogels of schelpen mee), kun je tijdens je wandeling opzoek gaan naar hetgeen op jouw kaart staat. Wij zagen in de winter een vogel met een oranje buikje in het bos en onze dochter ontdekte op de kaart ‘Vogels in de winter’ dat het hier om een goudvink ging. Na deze ontdekking was ze ineens een stuk alerter op de omgeving en had ze meer aandacht voor de vogels om ons heen!
Je hebt trouwens ook een flink aantal kaarten die je gewoon op eigen terras of in de tuin kunt gebruiken. Zo zijn kriebeldiertjes en tuinvogels ook dichtbij huis te vinden. Als jouw kind de naam van het dier of van een plant leert, kijkt hij/zij ineens heel anders tegen flora & fauna aan en zijn wandelingen in de natuur ook vaak een stuk meer interessant. Ik kan je aanraden om eens op de website van Boef & Aap te kijken welke kaarten voor jouw kinderen interessant kunnen zijn.
4. Zoek een wandeling met speelplek uit
Heb je al eens een speelplek van Oerrr bezocht met kinderen? Nee? Dan moet je echt eens hier kijken of er bij jou in de buurt ook speelnatuur te vinden is. Vaak kan je het bezoek aan zo’n speelplek prima combineren met een mooie wandeling, want deze speelnatuur vind je vooral op de mooie plekken in Nederland. Ook Staatsbosbeheer heeft op meerdere plekken prachtige speelbossen aangelegd, waar kinderen kunnen klauteren, klimmen, hutten bouwen en met water kunnen spelen. Hier lees je meer over één van deze speelbossen. Dit is ook de plek waar wij de foto van de boomhut hebben gemaakt.
Onze oudste twee kinderen zijn inmiddels te groot, maar voor onze jongste dochter van 10 jaar zijn deze speelplekken nog steeds heel leuk. Wij lopen vaak eerst een wandelroute en eindigen bij de natuurspeelplek. Met een thermoskan met koffie, limonade, broodjes en andere versnaperingen kunnen we dan zo een paar uur buiten zijn. Heerlijk!
5. Laat ze kiezen!
Het werkt vaak echt motiverend. Ik zoek van tevoren drie wandelroutes uit en de kinderen mogen kiezen welke route we gaan lopen. Eigenlijk heel simpel, maar ik merk dat als ze zelf gekozen hebben ze veel meer zin hebben om samen op pad te gaan.
Meestal kies ik een wandeling bij het water, eentje door het bos en eentje met een bezienswaardigheid (bijv een watermolen, grafheuvel, museum, schaapskooi enz) uit. Als het teveel discussie oplevert, kun je ervoor kiezen om steeds een ander te laten bepalen welke wandeling het gaat worden.
Misschien heb je niet aan alle tips iets, maar ik hoop dat deze tips jou motiveren om opzoek te gaan naar manieren om een wandeling in de natuur met kinderen extra leuk te maken. Wellicht heb jij ook nog een goede tip? Dan wil ik je vragen om dit in een reactie onder dit bericht met ons te delen. Zo kunnen we elkaar blijven inspireren en onze kinderen laten zien hoe leuk een tripje in de natuur kan zijn!
Reacties
5 tips om een boswandeling met kinderen nog leuker te maken — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>