5 simpele gerechten met bieslookbloemen
Bloemen van de bieslook geven een gerecht extra smaak en een fijne bite!
Wist jij dat je niet alleen de stengels van bieslook kunt eten, maar dat de bloemen van dit kruid ook ontzettend lekker zijn? Ze hebben dezelfde smaak als de stengels, maar door de andere bite voegen ze toch weer net iets anders toe aan een gerecht.
Ik heb in mijn tuin op meerdere plekken bieslook staan. Zowel in potten als in de volle grond groeit deze plant heel goed en inmiddels is hij ook op meerdere plekken uitgezaaid. Ik laat de zaailingen lekker staan en haal ze uit de grond als het echt teveel gaat worden. Daar is nu nog geen sprake van.
Elk voorjaar gaat de bieslook bloeien. Aan de lange groene stengels komen prachtige paarse bloemen. Deze bloemen trekken volop bijen en insecten aan. Ik pluk dan ook niet alle bloemen, maar laat altijd minstens 2/3 van het aantal bloemen voor de insecten staan.
Met die bloemen kun je een simpel gerecht net even wat meer kleur en smaak geven. In deze blog beschrijf ik 5 simpele gerechten met bieslook. Eerder schreef ik ook al eens een blog over andere eetbare bloemen. Die vindt je hier.
1. Mijn absolute bieslooktopper: kruidenboter
Een tijdje geleden plaatste ik al een foto van deze heerlijke boter op Instagram. Dit bleek een groot succes te zijn. Mensen gingen gelijk met mijn recept aan de slag, stuurden foto’s en lieten weten dat het inderdaad een heerlijke boter is! Deze post is op dit moment zelfs mijn post met de meeste likes ooit.
Uiteraard mag dit recept niet missen in dit verhaal, dus hierbij mijn recept! De benodigde ingrediënten:
- 125 gram ongezouten roomboter of een plantaardige variant
- 2 theelepels gesneden bieslook
- 1 theelepel gesneden Franse dragon
- 1 a 2 theelepels gesneden dille
- 1 teen knoflook, fijngesneden
- snufje peper en zout
- een paar druppels limoen- of citroensap
- 5-7 bieslook bloemen
Je kunt gedroogde of verse kruiden gebruiken. Als je verse kruiden gebruikt zal de smaak intenser zijn.
Hoe ga je te werk?
- Haal de boter uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
- Voeg alle ingrediënten toe en mix het goed met een vork door de boter.
- Ter decoratie strooi je de bloemblaadjes van één bieslookbloem over de boter heen.
- Zet de boter nog even terug in de koelkast om op te stijven en haal het 15 minuten voor gebruik weer uit de koelkast.
Smullen maar! Deze boter is onder andere heerlijk op versgebakken stokbrood.
2. Preisoep met bieslookbloemen
Nog zo’n smaakvol gerecht is deze preisoep. Dit recept heb ik niet zelf bedacht en daarom plaats ik een link naar het recept. Niet iedereen vond het lekker hier in huis, maar dat heeft meer met de smaak van prei te maken. Ik vond het wel een lekkere soep en daarom vind ik dat dit recept hier in het rijtje thuis hoort. De volgende keer zou ik echter wel minder of geen room toevoegen. Ik vond dat de room de soep een beetje flauw en saai maakte. Je vind het recept hier.
3. Pizza met kleurrijke confetti
Vooral als het buiten weer warmer wordt, eten wij graag aan de tuintafel. Zelfgemaakte pizza eten is dan echt een feestje hier in huize Janssen. Inmiddels maak ik twee plaatpizza’s, want met pubers in huis is het maar zo op. Als de bieslook in bloei staat, pluk ik de bloemen om de pizza’s hiermee te decoreren en om extra smaak toe te voegen. Ik strooi ze na het bakken over de pizza. Zo behouden de bloemetjes hun frisse bite en mooie lila kleur. Dit is bij vrijwel alle pizza’s een lekkere toevoeging. Daarom ook geen recept, maar wel de tip om dit ook een keer te proberen!
4. Bieslookazijn
Misschien ken je dit recept al wel? Je ziet het steeds vaker langskomen op websites en social media. Niet zo vreemd ook, want het ziet er mooi uit en het is ook nog eens heel makkelijk te maken. Dit jaar maakte ik zelf twee flessen met bieslookazijn. Deze kruidige azijn gebruik ik straks weer voor een dressing over de salade. Dat doe ik door 3 eetlepels olie en 3 eetlepels bieslookazijn te mengen en over de salade te doen.
Hoe maak je nu zo’n kruidige, paarse azijn?
De benodigde ingrediënten:
- Bieslookbloemen
- Witte wijnazijn of gewone witte azijn (zelf gebruikte ik biologische witte azijn.)
Hoe ga je te werk?
Was de bieslookbloemen eerst goed onder stromend koud water en leg ze, na het wassen, nog even in een bak met koud water. Eventuele beestjes en zandkorrels zinken dan naar de bodem van de schaal. Droog ze dan met behulp van de slacentrifuge of laat ze even uitlekken in een vergiet of zeef. Vul een goed schoongemaakte pot of fles tot de helft /driekwart met de bloemen en giet hier de azijn bij tot de bovenrand. Sluit goed af en zet weg de fles of pot op een koele donkere plek weg. Na 2 weken zeef je de azijn en giet je de vloeistof in een mooie schone (uitgekookte) fles. De bloemen gooi je weg en het azijn is gelijk klaar voor gebruik. Geniet van deze kruidige smaakmaker!
5. Salade met eetbare bloemen
Nog zo’n simpele manier van het verwerken van bieslookbloemen is om ze te gebruiken als topper voor een salade. Samen met andere eetbare bloemen, als goudsbloem, korenbloem, Oost-Indische kers en groot kaasjeskruid, maak je van elke salade een kleurrijk en extra smakelijk feestje. Je kunt echter ook alleen de bieslookbloemetjes gebruiken als je het wat minder uitbundig wilt presenteren. Van dit gerecht ook geen recept, want ik wil je vooral uitdagen om dit gewoon bij een willekeurige salade eens te proberen. Wedden dat jouw salade er extra aantrekkelijk uit ziet voor je gasten!?!
Heb jij misschien nog een ander leuk of lekker idee met bieslookbloemen? Laat het dan vooral in een reactie onder dit bericht weten. Zo kunnen we elkaar blijven inspireren met dit lekkers uit eigen tuin!
Waarom ongezouten boter gebruiken als je later toch zelf zout toevoegt?
Zodat je zelf kunt bepalen hoeveel zout je wilt toevoegen. Sommige mensen gebruiken liever helemaal geen zout. Zelf maak ik graag een kruidenboter met zout en eentje zonder zout.