5 manieren om kiemgroenten te kweken
Afgelopen weken hadden wij iets minder werk te verzetten in de tuin. Omdat we gek zijn op het proces van zaaien en oogsten en dat eigenlijk ook wel erg missen in de winter, zijn we aan de slag gegaan met het kweken van kiemgroenten in huis. Tegenwoordig is er weer meer aandacht voor de gezonde kiemen en zijn er verschillende sets op de markt om zelf aan de slag te gaan. Wij testten 5 verschillende methodes en onze bevindingen lees je in deze blog.
1. Kweken op een matje van hennepvezels
Allereerst ben ik aan de slag gegaan met een proefpakketje van Terrafibre Europe. Dit pakketje bevat een matje van hennepvezels en een zakje met zaden. Het matje heb ik vochtig gemaakt en in een bakje gelegd, de zaadjes uitgestrooid en het bakje afgedekt met folie. Door folie ontstaat een ‘kaseffect’ en zullen de zaden sneller ontkiemen. Als alle zaden ontkiemd zijn kan het folie van het schaaltje af.Binnen een week ontkiemden de zaden en na 8 dagen konden wij de eerste kiemgroenten al eten. Ze waren schoon, lekker knapperig en niet slap. Na een weekje begon het matje echter te schimmelen en hebben we de overige kiemgroenten weggedaan. Dit hoeft natuurlijk niet aan het matje te liggen. Er zijn meerdere redenen te bedenken voor dit schimmelen.
Deze manier van kiemgroenten kweken is heel simpel, vraagt weinig tijd en het ontkiemen is goed te zien.
2. Het glazen schaaltje met raster
Deze methode zie ik bij steeds meer winkels in het assortiment verschijnen. Dat snap ik ook helemaal. Ik ben enthousiast over deze manier van kweken. Simpel, schoon, makkelijk en neemt weinig ruimte in! Je strooit de zaadjes uit op het raster, vult het schaaltje tot net onder het raster en de zaadjes kunnen gaan ontkiemen. Met de plantenspuit maakte ik 1 keer per dag de zaadjes een beetje vochtig.Binnen een week konden we gaan genieten van deze plantjes op ons brood en in de salade. Het grote voordeel van deze set is toch ook wel dat de kiemgroenten schoon zijn als je ze oogst. Als je bijvoorbeeld op zand kweekt moet je toch echt wel goed wassen om het zand af te spoelen.
3. Kweken in glazen potten
Deze set bevat twee glazen potten, een opvangbak en zakjes met zaad. Het leuke van deze set is dat je twee soorten tegelijk kunt kweken. Wel vraagt deze methode om dagelijkse verzorging. 2 a 3 keer per dag moet je de zaden spoelen met lauw water spoelen. De potten kunnen vervolgens uitlekken boven de bijgeleverde opvangbak. Deze manier van kweken is mij goed bevallen. De kiemgroenten zijn vers, heel knapperig en vol van smaak. Wel is het belangrijk dat je denkt aan het spoelen en dat ben ik wel eens vergeten. Overigens was het resultaat alsnog prima! Het formaat van de set is groter dan de meeste andere methodes en dus moet je wel echt een plekje vrij maken op de vensterbank.
4. In terracotta schaaltjes
Wederom een simpele methode om gezonde kiemen te kweken. Je lost de aardetablet op volgens de instructie aan de binnenzijde van de verpakking en strooit de zaden gelijkmatig op de grond en bedekt ze met een dun laagje aarde.In slechts 3 dagen waren de zaden al ontkiemd in dit schaaltje en na 5 dagen kon ik al gaan oogsten. Deze manier was voor ons de snelste van allemaal. Een nadeel vind ik echter dat bij het oogsten aarde aan de kiemgroenten blijft zitten. Goed wassen of voor lief nemen dat je wat zand tussen de tanden hebt is hier dus wel van belang.
In het terracotta potje verdampt het water snel en je moet dus goed in de gaten houden of de kiemplantjes voldoende vocht hebben.
Deze manier is voor mij niet de nummer 1, maar zeker ook niet slecht te noemen. De zaden ontkiemden razendsnel, groeiden uit tot knapperige kiemgroenten en waren ook na een paar dagen nog goed van smaak.
5. Sprouting Tower met 4 lagen
Dit is een flinke bak met 4 lagen om meerdere soorten tegelijk te kweken. Volgens de beschrijving is deze tower eenvoudig in gebruik en makkelijk schoon te maken. De kweekset is licht doorlatend, heeft een goede luchtcirculatie en daardoor het perfecte kweekklimaat. Dat klonk mij als muziek in de oren en inmiddels kan ik beamen dat dit ook daadwerkelijk zo is.
Het zaaien is, net als bij de andere methodes, makkelijk en snel te doen. Je verspreidt de zaadjes over 3 lagen. Je kunt er dus voor kiezen om op elke laag een ander soort kiemgroente te kweken.
De onderste bak is de opvangbak voor het spoelwater. Je moet twee keer per dag 700 ml water in de bovenste bak gieten en via de buisjes onder de witte dopjes loopt het water van de bovenste laag door de andere lagen naar de opvangbak.Dit systeem is mooi uitgedacht en werkt uitstekend als de witte dopjes op de buisjes goed geplaatst zijn. Ik heb zelf wel even zitten schuiven en draaien aan de dopjes om het water goed te kunnen laten stromen. Een klein nadeel, maar als het eenmaal loopt dan werkt deze set uitstekend.
Binnen een week konden we van 3 soorten kiemgroenten snoepen. Ze waren knapperig, goed van smaak en niet slungelig.
Als je het niet erg vindt om twee keer per dag wat water toe te voegen (en vergeet de opvangbak na afloop niet te legen) en je wilt veel en meerdere soorten tegelijk kweken is deze set zeker een aanrader!
De methode die ik het liefst gebruik
Hoewel alle benoemde manieren prima werken en allemaal hun eigen plus- en minpunten hebben, gebruik ik zelf toch het glazen schaaltje met raster het meest. Deze set neemt weinig ruimte in, is betaalbaar, vraagt niet veel verzorging en werkt prima. Ik kies inmiddels wekelijks voor een ander soort kiemgroente en ben echt enthousiast over het kweken en vooral het eten van de gezonde jonge plantjes. Hoewel er nu in de tuin weer meer dan genoeg te doen is, blijf ik ook binnen gewoon lekker doorgaan met het kweken van kiemgroenten!
Reacties
5 manieren om kiemgroenten te kweken — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>