15 onmisbare planten in de theetuin
Hoe leuk is het als je zelf de mix voor een kopje thee in de tuin kunt plukken? Het is heel goed te doen! Door enkele planten aan je border toe te voegen, in potten te zetten of een kleine theetuin aan te leggen, kun jij al heel verschillende theemixen maken en kun je het hele jaar van verse en gedroogde planten uit eigen tuin voor in jouw kopje thee genieten. Als de echte theeplant niet in de mix vermengt zit, spreek je eigenlijk van een tisane. Gemakshalve spreek ik in dit artikel over bloementhee, theemix en kruidenthee.
In mijn tuin zijn meerdere nuttige en lekkere planten voor in theemix te vinden. Ik gebruik ze zowel vers als gedroogd. Door te drogen kan ik ook in de winter nog genieten van de smaken uit eigen tuin. Een dikke aanrader als je een kopje thee wel kunt waarderen! Daarom beschrijf ik in dit artikel 15 onmisbare planten voor in de theetuin en geef ik ook nog tips waar je meer waardevolle informatie kan vinden over planten voor de thee.
Blauwe bes
Ik ben gek op de blauwe bes! Ze houden van een licht zure grond en doen het niet op elke plek even goed. Door de grond jaarlijks van compost en wat dennennaalden te voorzien heeft de plant het meer naar zijn zin. Wij hebben het geluk dat de bes het hier elk jaar weer prima doet en daar ben ik heel blij mee. De bessen zijn gedroogd en vers in thee te gebruiken. Ik combineer de bessen graag met bonenkruid, een blaadje munt of stukjes appel en sinaasappelschil.
Per kopje thee gebruik je zo’n 10 bessen. Gebruik je gedroogde bessen? Dan heb je aan 1 theelepel fijngemaakte bessen genoeg. Laat de thee 10-15 minuten trekken voor de beste smaak.
Bonenkruid
Deze aromatische plant is niet alleen heel erg lekker om mee te koken, maar is ook smakelijk in een kopje thee. Het heeft een stevige, kruidige smaak. Heel veel andere kruiden hoef je aan de thee dan ook niet toe te voegen, al kan ik je de combi met tijm en/of citroenmelisse zeker ook aanraden. 1 theelepel vers bonenkruid is genoeg om een flinke kop thee goed op smaak te brengen. Gebruik je gedroogd bonenkruid? Dan is een halve theelepel al genoeg. Gedroogde plantendelen zijn immers meer geconcentreerd.
Citroengras
Nog zo’n plant met een duidelijke smaak, maar dit keer een frissere, zomerse smaak. Van deze plant gebruik je de zachte delen van de stengel of de jonge blaadjes. De citroensmaak is goed te combineren met gember, munt of stukjes sinaasappelschil. Ook van deze plant gebruik je ongeveer 1 theelepel op een kopje thee.
Citroenmelisse
Van deze makkelijke groeier kun je van het vroege voorjaar tot diep in de herfst oogsten. Zoals de naam ook al doet vermoeden, smaakt deze plant, net als citroengras, naar citroen. Persoonlijk vind ik de smaak iets frisser dan de smaak van citroengras. Voor de winter droog ik altijd een aantal bosjes citroenmelisse. Ik bewaar de gedroogde blaadjes in een goed afsluitbare pot op een droge, koele plek. Van de verse plant gebruik ik 2 theelepels groen voor een kop thee. Gedroogd heb je genoeg aan 1 theelepel groen per kopje. Ik combineer citroenmelisse graag met rozemarijn, een heerlijk kruidige combinatie.
Dropplant
Deze plant is voor elke tuin een aanwinst. Insecten zijn er dol op en de mooie bloemen geef kleur aan de tuin. Ik vind dropplant echt heerlijk ruiken en smaken. Het is een combinatie van drop en anijs. Op beide smaken ben ik dol, dus echt wel één van mijn favoriete theeplanten. Er zijn verschillende variëteiten van de dropplant en elke variëteit smaakt net weer iets anders. De ene plant smaakt ook een beetje naar munt en weer een ander lijkt een beetje eucalyptus smaak in zich te hebben.
Thee van de dropplant helpt ook bij hoesten en verkoudheid en dat is nu precies de reden waarom ik deze blaadjes graag combineer met tijm en kamille. Deze planten zijn ook helpend bij onder andere keelpijn en verkoudheid.
Frambozenblad
Natuurlijk zijn de vruchten heerlijk, maar weet je ook dat je het blad kunt laten trekken in een kruidenthee? Net als bramenblad trouwens, maar ik houd het nu even bij frambozenblad. Je kunt het beste het jonge blad gebruiken. Dit pluk je rond mei-juni. Niet iedereen is gecharmeerd van de smaak en dat komt met name door de tannines in deze plant. Deze stoffen geven de bladeren een iets bittere smaak. Persoonlijk vind ik dat juist wel heel lekker en drink ik frambozenblad graag in de middag in mijn kop thee. Voor de ochtend kies ik liever een lichtere smaak. Je kunt frambozenblad goed mengen met citroenverbena, citroenmelisse en munt. 2 theelepels fijngemaakt blad is genoeg voor een flinke kop thee. Gedroogd gebruik je 1 theelepel blad per kop.
Goudsbloem
Zowel de bloemblaadjes als het blad van deze plant zijn te gebruiken voor theemixen. De smaak van de goudsbloem is niet duidelijk aanwezig en daarom combineer ik het zelf graag met frisse smaken als kamille en citroenmelisse. Hoewel ik in dit artikel niet uitvoerig in wil gaan op de gezondheidsvoordelen van de genoemde planten, is het toch wel waardevol om te noemen dat de goudsbloem ontzettend veel mooie eigenschappen heeft. Ook hier geldt overigens dat je het matig moet gebruiken en gebruik tijdens zwangerschap zelfs wordt afgeraden.
Je hebt 1 theelepel verse, of een halve theelepel gedroogde, blaadjes nodig per kop thee. Laat dit even 5 minuten trekken, zodat alle waardevolle stoffen in de thee kunnen trekken.
Kamille
Ik zaaide 3 jaar geleden een veldje kamille in onze tuin en sindsdien kunnen we elke zomer plukken. Het zaait zich goed uit en niet alleen op de plekken waar ik het had gezaaid. Ik vind dat helemaal niet erg, want ik gebruik graag kamille. Zowel vers als gedroogd gebruiken wij de bloemhoofdjes in thee. Omdat kamillethee ontstekingsremmend en kalmerend werkt, gebruiken wij het graag bij buikpijn en keelpijn.
De bloemen smaken een klein beetje bitter en zelfs wat zoetig. Ik combineer het graag met gember en citroen. Per kopje gebruik je 3 theelepels verse bloemen of 1,5 theelepel gedroogde bloemen.
Kamperfoelie
Dit is nu typisch zo’n plant die heerlijk combineert met dropplant. Je gebruik alleen het bloemblad. De bladeren van de plant zijn niet lekker in een thee en de bessen zijn zelfs giftig. De smaak van de bloembladeren kun je omschrijven als bloemig, zoet, geurig en vol.
Voor 1 kop thee gebruik je 10 verse of 7 gedroogde bloemen. Dit laat je 5-7 minuten trekken.
Korenbloem
Deze mooie bloemen doen mij altijd aan bloeiende bermen en grasranden denken. Ik vind ze prachtig! Elk jaar weer zaai ik ze volop en het liefst meerdere keren, zodat ik zo lang mogelijk van deze bloem kan genieten. Door de bloemen te plukken stimuleer je de bloei van de plant en zo kan je blijven oogsten. Ik droog de bloemblaadjes in mijn tuinhuisje op een rooster. Door ze op een donkere plek te drogen, behouden de blaadjes hun kleur beter.
De korenbloem heeft geen overduidelijke smaak, maar is te omschrijven als licht bloemig. Ik combineer korenbloem met alle genoemde planten hier en dat doe ik met name om de mooie kleur van de blaadjes. Het geeft een extra feestelijk tintje aan een theemix.
Per kopje gebruik ik ongeveer 1,5 theelepel gedroogde blaadjes. Gebruik je verse blaadjes? Dan heb je 3 theelepels met blaadjes nodig per kopje.
Maarts viooltje
Als ik dit bloemetje in het voorjaar tegenkom tijdens een wandeling moet ik er altijd even aan ruiken. Heerlijk! Ze smaken ook nog eens voortreffelijk en dat maakt ze dan ook zo geschikt voor in een theemix.
Ze bloeien alleen in het voorjaar en daarom is het aan te raden om ze naast vers gebruik ook te drogen. Zo heb je een voorraadje voor op een later moment. Zowel het blad als de bloemblaadjes zijn te gebruiken.
De smaak van het maarts viooltje is goed te combineren met aardbeiblad, frambozenblad, goudsbloemen en kamille.
Voor 1 kop thee gebruik ik 8 verse bloemetjes en 4 blaadjes. Gedroogd heb je aan 2 theelepels genoeg per kopje.
Munt
Thee van deze plant kun je op menig terras bestellen en dat is natuurlijk niet voor niets zo. Muntthee is heel smaakvol en een goede dorstlesser op een warme dag. Je kunt deze plant in de tuin laten groeien, maar als je liever wilt voorkomen dat het gaat woekeren raad ik je aan om hem in een pot te zetten. In een pot doet deze plant het ook prima!
De smaak van munt is goed te combineren met gember of planten met een citroenachtige smaak, zoals citroenmelisse en citroenverbena. Ook kamille en frambozenblad passen goed bij munt.
Je kunt de plant zowel vers als gedroogd gebruiken. Zelf gebruik ik het graag vers. 1 takje per kop geeft al een heerlijk thee. In gedroogde vorm zijn 2 theelepels munt per kopje al heel lekker.
Roomse kervel
Deze insectenmagneet is echt een aanwinst voor de tuin. Bij ons is de Roomse kervel behoorlijk groot en als de plant bloeit komen er honderden insecten op af. Dat snap ik wel, want de plant heeft een heerlijke zoete geur en de bloemetjes zijn goed benaderbaar voor insecten.
De bladeren en stengels zijn te gebruiken voor in de thee en hebben een heerlijk smaak, die aan anijs en drop doet denken. Het liefst gebruik je deze plantendelen vers, want gedroogd is de smaak een stuk minder uitgesproken.
Ik combineer deze plant graag met citroenverbena, maar in de boeken kom ik ook wel de combinatie met bergamot, vrouwenmantel en heemst tegen.
Voor 1 kop thee heb je ongeveer 2 theelepels fijngemaakt vers blad en stengel nodig. Laat het minimaal 5 minuutjes trekken om de smaak goed tot zijn recht te laten komen.
Salie
Misschien heb je dit kruid zelf al in de tuin of in een pot staan. Je kunt het gebruiken in gerechten, maar je kunt er dus ook kruidenthee van trekken. Salie is heerlijk te combineren met citroenmelisse. Bij keelpijn is een kopje salie-tijmthee helpend.
Je kunt salie zowel vers als gedroogd gebruiken. Ik droog dan ook in de zomer bosjes salie in mijn tuinhuis, zodat ik in de winter voldoende voorraad van dit smaakvolle kruid heb.
Gebruik 2 theelepels salie voor een lekker kopje thee. Als je gedroogde salie gebruikt, heb je aan 1 theelepel genoeg.
Tijm
Dit kruid vind ik sowieso onmisbaar in de tuin of op het balkon. Zoals je bij de beschrijving bij salie hebt kunnen lezen, kun je tijm en salie combineren in een thee als je last hebt van verkoudheid en keelpijn. Tijm is ook goed te combineren met bijvoorbeeld venkel, gedroogde appel en sinaasappelschil of kamille.
Ik gebruik 1,5 theelepel tijm voor 1 kop thee. Gedroogd kun je deze hoeveelheid halveren. Na 5 minuutjes trekken kun je gaan genieten van een heerlijke kruidenthee.
Waar haal je nog meer inspiratie voor theemixen vandaan?
Dit rijtje is natuurlijk niet compleet. Er zijn veel meer planten die je kunt gebruiken in een theemix. Daarom wil ik nog 2 boeken noemen die ik je van harte aan kan raden. ‘Theetuin’ van Modeste Herwig en ‘Tijd voor thee’ van uitgeverij De Lantaarn (div schrijvers en bronnen) zijn beiden zeer geschikt om te gebruiken als jij aan de slag wilt gaan met het maken van je eigen theemixen.
Ook op internet zijn veel goede blogs en websites te vinden over dit onderwerp. Google maar eens!
Let op! In dit artikel heb ik niet alle contra-indicaties en interacties benoemd. Heb jij een aandoening en/of gebruik je medicijnen? Zoek altijd goed uit welke kruiden jij wel en niet kan gebruiken en gebruik onbespoten planten. Jij bent zelf verantwoordelijk voor hetgeen je drinkt of eet.
Geachte , ik ben bezig met kruiden te kweken en ik had interesse welke kruiden het best zouden groeien in mijn tuin.
Kan je ook thee maken van bergthee/ gaultheria?