10 x Bollen voor bijen
Een maand geleden schreef ik over bloembollen en biodiversiteit. Door bloembollen in jouw tuin te poten kan je namelijk ook iets bijdragen aan de biodiversiteit in jouw omgeving. In dat blog schreef ik over zomerbloeiende en voorjaarsbloeiende knollen en bollen. Nu wil ik meer ingaan op de voorjaarsbloeiende bollen. Als je bijen en hommels al heel vroeg in het voorjaar wilt helpen, moet je namelijk in het najaar biologische krokus en andere voorjaarsbollen planten. Een tuin met vaste planten ontwikkelt zich normaal pas later in de zomer tot een thuis voor bijen en hommels. In het vroege voorjaar zijn alle vaste planten nog slapend en bijen kunnen daar geen stuifmeel en nectar vinden. Daarom is het zo belangrijk elk najaar wat extra biologische bollen te planten. Het voorjaar lijkt nog heel ver weg, maar in de winkels begint het assortiment met bollen en knollen langzaam binnen te druppelen en bij veel webshops kan je nu al een pre-order plaatsen voor de voorjaarsbloeiers. De meeste bollen moeten namelijk ook al tussen september en december gepoot worden.
In dit blog noem ik een aantal soorten die daadwerkelijk iets bijdragen aan de biodiversiteit. Deze soorten zijn in veel winkels verkrijgbaar, maar ik wil er op wijzen dat het zinvol (lees: noodzaak) is om te kiezen voor biologische bollen. Onderzoek heeft uitgewezen dat ‘reguliere’ bollen juist een omgekeerd effect hebben op biodiversiteit. Je brengt nog meer gif aan in de bodem en dieren zullen sterven door het gif dat ze binnen krijgen via de bloemen. Dit gif vind je dus ook op de (niet-bio) bloembollen die bekend staan om hun toegevoegde waarde voor de insecten. Deze gifbommetjes voegen dus helemaal niets meer toe en maken het probleem van afnemende biodiversiteit alleen maar erger. Dus alsjeblieft, kies voor biologische bloembollen! Gelukkig wordt het aanbod biologische bloembollen steeds groter. Zowel online als in winkels zijn ze steeds meer te vinden. Ik verwijs in mijn tekst door naar de webshop van Natural Bulbs. Ik ben al een aantal jaren met trots ambassadeur van dit bedrijf, dat zich met hart en ziel inzet voor de biologische teelt.
Allium
Misschien is dit wel mijn meest favoriete voorjaarsbloeier! Ze bloeien lang, uitbundig en lokken zoveel hommels en bijen naar onze tuin toe in het vroege voorjaar. Ook zijn ze prachtig in een voorjaarsboeket en doen het zelfs goed als solo bloem in een vaas. Ik heb dan ook besloten om dit najaar heel veel meer allium in onze tuin te poten. Er zijn verschillende varieteiten verkrijgbaar en stuk voor stuk zijn het plaatjes. Vooral de paarse alliums zijn bekend, maar je kunt deze bloemen ook in andere kleuren krijgen, zoals wit, roze en blauw.
Anemone
Die kleine blauw/paarse anemoontjes in de borders in onze tuin verrassen mij elk jaar weer met hun schoonheid. Hun opvallende blauwe kleur geeft kleur aan de nog niet uitbundig bloeiende borders, maar door hun formaat zijn ze niet te opvallend. Precies goed eigenlijk! Het is aan te raden om ze aan de randen een plekje te geven, want anders blijven ze verstopt achter het andere groen in de tuin. De vroege bijen zijn er, net als ik, dol op.
Camassia
Deze bloem is bekend als indianenlelie omdat ze vroeger als voedsel dienden voor, jawel, indianen van Noord-Amerika. Deze bloemen kunnen wel tot 60 cm hoog worden en bloeien in de periode mei-juni. Net na veel voorjaarsbloeiers en voor de zomerbloeiers. Daarmee zorgen ze dus juist in de periode met minder bloei voor voedsel voor de insecten. Deze planten zijn verkrijgbaar in de kleuren wit en paars. Persoonlijk vind ik de witte variant erg mooi. De kleur licht een border mooi op en door hun lengte zijn ze extra opvallend.
Chionodoxa
Dit is een stinzenplant en het schatiige bloemetje wordt ook wel sneeuwroem genoemd. Ik houd het meeste van de Chionodoxa forbesii Blue Giant. Deze bloeit intens blauw en is daardoor een opvallende verschijning. Deze plant bloeit vroeg in het voorjaar en kan zich uitstekend vermeerderen. Grote kans dus dat je jaar na jaar van dit bloemetje kunt genieten en dat het aantal plantjes alleen maar toe gaat nemen.
Hyacint
In het voorjaar zie je de hyacint weer in allerlei bloemstukken verwerkt worden. Deze kenmerkende hyacint met duidelijk geur kennen we allemaal wel, denk ik. Maar ken jij ook de Spaanse boshyacint? Toen wij hier kwamen wonen, stond onze tuin vol met deze vrolijke bloeier. Ze groeien hier in de kleuren blauw/paars en wit. Ik vind ze prachtig. Ze trekken elke keer weer veel vroege hommels en bijen aan. Deze plant laat zich trouwens ook goed verwerken in een boeket. Ik kan het dan ook niet laten en pluk elk jaar weer een mooie bos met deze hyacinten. Persoonlijk vind ik het een groot voordeel dat ze minder intens ruiken dan de hyacinten die vaak in bloemstukken verwerkt worden door de bloemist. De geur van die bloemen is mij te intens. Nog een voordeel van deze plant is dat ze zowel via zaad als via bijbolletjes vermeerderd. Dat verklaart ook waarom onze, toen niet onderhouden, tuin helemaal vol stond met deze mooie bloeier. De vorige bewoner had deze plant ze gang laten gaan en daar zijn we hem best wel heel dankbaar voor.
Krokus
Bij dit bloemetje krijg ik echt een voorjaarsgevoel. Als de krokussen hun kopjes boven de grond uitsteken, weet je dat de lente echt in aantocht is. Zodra de zon schijnt, gaat het bloemhoofdje helemaal openstaan en dat is een feestje voor de vroege insecten. Ze kunnen dan volop snoep van het lekkers in deze bloem.
Leucojum
Dit bloemetje wordt nog weleens verward met het sneeuwklokje en dat is natuurlijk niet zo vreemd. De witte klokjes lijken wel iets op elkaar. Dit klokje wordt echter het zomerklokje genoemd. Hoewel de naam doet vermoeden dat het plantje in de zomer bloeit, is de bloeiperiode al in mei. Net als alle genoemde bloembollen in dit blog, is ook dit een aantrekkelijke plant voor de bijen.
Muscari
O, die mooie blauwe druifjes! Ik ben er dol op. Ze zijn trouwens niet alleen in de kleur blauw te vinden, hoor. Steeds vaker zie ik dat ze ook in de kleuren wit en roze verkrijgbaar zijn. Mijn voorkeur gaat overigens wel naar de blauwe variëteiten uit. Blauwe druifjes doen het trouwens ook goed in pot! Kies dan niet voor een paar bolletjes in een pot, maar poot gerust een heleboel bolletjes bij elkaar. Zo krijg je een mooi gevulde pot.
Scilla
Ook dit bloemetje is een stinzenplant. De sterhyacint is een weelderig bloeiend plantje dat jaarlijks al vroeg in het voorjaar terugkomt. Deze bloemetjes blijven vrij laag. Zijn uitstekend geschikt om te verwilderen.
Tulipa (verwilderingstulpen)
Je kent de tulpen wel op lange steel, maar dat is niet de tulp die ik nu onder de aandacht wil brengen. Ik wil het hebben over de kleinere tulpjes, de verwilderingstulpen. Deze tulpjes bloeien wat later in het voorjaar en het leuke is dat ze zich vermeerderen. De bijen zijn gek op deze bloemen.
Ben je benieuwd naar de bloemen die ik hier beschreven heb? Je vindt ze hier. Om jou te motiveren en te bedanken voor het bestellen van biologische bollen op de website van Natural Bulbs, mag ik een kortingscode geven. Met code gewoongreetje231215 krijg je vanaf nu tot 15 december 2023 een korting van € 5,00 op een bestelling vanaf € 25,00.
Reacties
10 x Bollen voor bijen — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>