10 x eetbare bloemen uit eigen tuin
Steeds vaker lees ik berichten over eetbare bloemen en zie ik recepten langskomen waar gebruik wordt gemaakt van de kleurige eetbare bloemenpracht. Het lijkt mij geweldig om zelf ook bloemen in de tuin te hebben staan die ik kan gebruiken om een salade te pimpen of als smaakmaker kan gebruiken in bijvoorbeeld een zelfgebakken cake. Ik ben op onderzoek gegaan en kwam al snel tot de conclusie dat er ontzettend veel eetbare bloemen zijn. Sommige bloemen hebben we zelfs al in de tuin staan en hoef ik aankomend tuinseizoen dus alleen nog maar te plukken en te verwerken in gerechten. Van andere soorten heb ik de zaden besteld, zodat ik deze zomer echt kan gaan genieten van eetbare bloemen. Ik heb ervoor gekozen om 10 eetbare bloemen te noemen in deze blog. Ik geef een korte beschrijving van de smaak, de toepassing en bij sommige soorten enkele andere opmerkingen. Daarnaast verwijs ik bij elk soort naar een recept dat ik op internet heb gevonden. Lees gezellig mee en misschien ontdek je wel dat je eetbare bloemen in je tuin hebt staan waarvan je niet wist dat ze eetbaar zijn.
1.Goudsbloem (Calendula Officinalis)
De zonnige oranje bloemen van de goudsbloem zijn zo veelzijdig. Ze zijn prachtig in de tuin en in de vaas, fijn in gerechten en in een theemelange te verwerken en ook in de geneeskunde wordt deze bloem veelvuldig gebruikt. Deze blog gaat echter over eetbare bloemen, dus ga ik het daar ook bij houden. De bloemen van de plant zijn eetbaar. Aan de andere delen van de plant zit niet veel smaak. De smaak van de bloemen is licht scherp met een vleugje bitter en kan je peperig en radijsachtig noemen. De bloemblaadjes geven kleur aan een omelet, soep of saus. Ze kunnen ook toegevoegd worden aan een salade of rijstgerecht. De goudsbloem is vooral lekker in combinatie met rundvlees, courgette, chili, boter, bleekselderij, blauwe kaas en rijst. De goudsbloem staat dit jaar ook weer bij mij in de tuin. Nu ik weet dat ik met deze bloem zoveel meer kan doen dan alleen maar mooi laten zijn, kijk ik extra naar de bloei uit. Onderstaand recept wil ik ook zeker gaan maken!
2.Paarse Salie (Salvia Officinalis ‘Purpurascens’)
De mooie lila bloemen komen te voorschijn in de eerste helft van de zomer en vormen een mooi contrast met de donkerpaarse bladeren van de plant. De bloemen hebben een aardachtig en sterke smaak. Naar verluidt heeft deze plant een krachtige medicinale werking. Het is zowel rauw als even meegekookt te gebruiken. Van de bloemen kan je bijvoorbeeld een heerlijke pesto maken. Ook deze bloemen kan je gebruiken als garnituur in een salade of als smaakmaker in vele gerechten. Let wel op dat niet alle Salie soorten eetbaar zijn. Alleen de Salvia Officinalis is te gebruiken in gerechten en andere soorten dus niet.
Recept: Saliepesto
3.Korenbloem (Centaurea Cyanus)
Deze prachtige blauwe bloem vind ik echt één van de mooiste bloemen om een salade mee te garneren. De smaak van een korenbloem is vrij zacht. Het geeft net een licht bittere toon aan gerechten. Deze bloem wordt met name gebruikt om de blauwe kleur. Zelfs in gedroogde vorm blijft de kleur zo intens. Dit maakt het dan ook heel geschikt om de blaadjes in een theemelange te verwerken. Niet alleen om te garneren of in de thee worden de bloemen gebruikt, maar ook in kruidenboter, pannenkoeken, taart, kwarkgerechten en pesto kan je korenbloemen verwerken. De korenbloem is onder andere goed te combineren met rozenblaadjes en vlierbloesem. Al met al fleurt deze bloem allerlei gerechten op en geeft een zomers teintje aan je maaltijd of baksel. Aankomende zomer hoop ik flink wat korenbloemen in de tuin te hebben staan. Ik kijk nu al uit naar kruidenboter met korenbloemen bij het versgebakken brood!
4.Roos (Rosa)
De roos staat vooral bekend om zijn ongekende schoonheid en heerlijke aromatische geur. Ook ik heb de roos vooral om die twee redenen in de tuin staan. Daar komt vanaf nu verandering in! De roos is namelijk niet alleen fijn in de tuin of in een luchtige creme (die ik overigens altijd in de winkel koop), maar is ook eetbaar. Rozenblaadjes hebben een heerlijke subtiele zoete smaak. Je kunt er bijvoorbeeld jam van maken. Of je eet de gesuikerde blaadjes als snoepjes of bij een dessert. Met de gedroogde blaadjes en andere bloemen of kruiden kan je ook een lekkere theemelange maken. De blaadjes zijn goed te combineren met bijvoorbeeld frambozenblad, vlierbloesem en citroenverbena.
Recept: Rozenjam / rozenconfituur
5.Viooltjes (Viola)
Er zijn verschillende soorten viooltjes, zoals bijvoorbeeld het Maartse viooltje (Viola Odorata), het driekleurige viooltje (Viola Tricolor) en het hoornviooltje (Viola Cornuta). Deze bloemetjes hebben allemaal gemeen dat ze eetbaar zijn. De smaak van de bloemen is bloemachtig, fruitig en soms licht zeepachtig te noemen. De gekleurde blaadjes zijn te gebruiken als verrijking van salades, als garnering van bijvoorbeeld een taart of je verwerkt ze bijvoorbeeld tot snoepjes. De blaadjes zijn in gerechten vooral lekker in combinatie met citroen, chocolade, grapefruit, kaneel, pruimen en room. De bloemblaadjes zijn vers, maar ook gedroogd te gebruiken in een theemelange. In een theemelange kan je ze combineren met bijvoorbeeld citroenmelisse, kamille en lindebloesem. Let op: Kaapse viooltjes zijn niet eetbaar! Deze plant behoort ook niet tot de violen en is zelfs giftig. Alleen in de volksmond wordt de plant een viool genoemd, maar is een plant uit de familie Gesneriaceae.
6.Lavendel (Lavendula)
In onze tuin staan tientallen Lavendel planten. Ze ruiken heerlijk en ze trekken veel mooie insecten aan. Op een zomeravond vind ik het heerlijk om een poosje de zoemende hommels en bijen bij de Lavendel te observeren. Naast dat ik het fijne planten vind voor in de tuin zijn ze ook nuttig. Ze houden de muizen op afstand van onze moestuin, in huis zet ik een bosje neer om fruitvliegjes uit de keuken te houden en de bloemblaadjes gebruik ik graag voor in geurzakjes. Maar deze blog gaat over eetbare planten! En ja, ook Lavendel is dus eetbaar. Eerlijk gezegd heb ik het nog nooit gegeten. De zaden blijken heerlijk te smaken in koekjes of gebak. Je kunt de bloemen ook verwerken in ijs, marinades, limonade en brood. De bloesem is lekker in theemelanges. De sterke smaak is goed te combineren met bergamot, rozemarijn, tijm, munt, goudsbloemen en citroenmelisse. Ik heb hier slechts enkele voorbeelden gegeven van gerechten, want op internet vind ik tientallen recepten met Lavendel. Ik denk dat mijn tientallen planten dus nog wel van pas gaan komen.
7.Oost-Indische kers (Tropaeolum majus)
Afgelopen zomer bloeide er in onze moestuin volop Oost-Indische kers. Naast dat de planten nuttig zijn doordat ze de luizen op andere gewassen weghouden, staan ze ook echt fleurig in de tuin. Aan het einde van het seizoen gaven de planten enorm veel zaden en dus kan ik ze dit jaar gewoon weer opnieuw zaaien in de tuin. Vroeger werd deze plant, vanwege de ontsmettende werking als antibiotica ingezet. Veel mensen weten wel dat de bloemen eetbaar zijn, maar minder bekend is dat de zaden en de bladeren van de planten ook voor consumptie geschikt zijn. De bloemen en bladeren hebben een peperige smaak met een vleugje citrus. De zaden zijn veel scherper van smaak. Ook deze bloem kan je natuurlijk gebruiken om je salade op te fleuren, maar is ook lekker in combinatie met artisjok, kool, selderie en witte vis. Het is zowel rauw als gestoomd met groenten eetbaar. De bloemen verliezen smaak en belangrijke eigenschappen als ze gedroogd of ingevroren worden.
8.Sering (Syringa vulgaris)
De Sering is een plant uit de olijffamilie. Seringen bloeien in de maand mei. De bloempluimen hebben diverse kleuren variërend van donkerpaars tot wit. De smaak kan je eerder peperachtig noemen dan bloemachtig. De bloemen zijn vooral lekker in combinatie met braam, citroen, roomkaas, zeebaars en zwarte bes. Ook kan je er heerlijke limonade van maken. Als je even op internet zoekt, kom je er al snel achter dat dit ook vrij veel wordt gedaan. Ik heb sering nog nooit gegeten en ook niet verwerkt in limonade. Daarom ben ik ook wel erg benieuwd naar het onderstaande recept en wil daar zeker mee aan de slag gaan. Nog even wachten tot de seringen bloeien…
Recept: Seringensiroop
9.Courgettebloem (Cucurbita Pepo)
Wat een enorme oogst hadden wij van die ene courgetteplant. We hebben de vriezer kunnen vullen, buren en familie blij kunnen maken met courgettes en ook zelf regelmatig courgettes gegeten afgelopen zomer. De laatste courgettes zijn afgelopen weekend vanuit de vriezer in de soep gegaan. Wat één zaadje wel niet voor enorme oogst kan opleveren! Ik heb echter geen één keer een bloem geplukt om te eten, terwijl dit dus wel gewoon mogelijk is. Jammer dat ik me daar dus niet eerder in verdiept had. Het is verstandig om met name de mannelijke bloemen te plukken. Pluk je namelijk de vrouwelijke bloemen dan hoef je daar aan de plant geen vrucht meer te verwachten. Kan je geen courgettes meer zien na een enorme oogst dan kan je natuurlijk ook gewoon de vrouwelijke bloemen plukken en gebruiken. De courgettebloem smaakt licht bitter en een beetje krokant. Ze zijn goed te combineren met diverse kaassoorten, maar ook gefrituurd blijken ze erg smakelijk te zijn. De gefrituurde bloemen spreken mij wel aan en daarom heb ik ook dit bijpassende recept erbij gezocht.
Recept: Gefrituurde courgettebloemen
10.Sleutelbloem (Primula Veris)
Wist jij dat de bloemen van de primula eetbaar zijn? Ik wist dit dus tot vandaag niet en daarom ben ik opzoek gegaan naar meer informatie. De bloemen blijken dus een anijsachtige smaak te hebben. Dat klinkt veelbelovend! Je kunt de bloemen verwerken in salades, jam en bijvoorbeeld in cake- en pannenkoekenbeslag. Daarnaast is het leuk om er een dessert mee op te vrolijken of gedroogd toe te voegen aan een theemelange. Bij deze bloem wil ik wel een waarschuwing noteren. Sommige mensen kunnen allergisch reageren op primula. Dit geeft met name een reactie op de huid.
Recept: Primulapannekoeken
Tenslotte
Naast de 10 eetbare bloemen die ik hierboven beschreven heb, zijn er nog vele andere soorten. Wie weet schrijf ik nog eens een blog over 10 andere soorten. Geef gerust aan in een reactie onder dit bericht als jij nog een blog over eetbare bloemen leuk zou vinden.
Ik wil nog wel graag een paar belangrijke tips meegeven voor het gebruik van eetbare bloemen:
- Eetbare bloemen zijn inmiddels een trend geworden. Online kan je dus veel recepten vinden. Je kunt zelf eetbare bloemen bestellen. Je krijgt ze versgeplukt geleverd aan huis. Ik kan jullie voor mooie, verse bloemen www.eetbarebloemenshop.nl aanraden. Ik ontving van dit bedrijf een mooi pakketje. Het zag er fris, vers en kleurig uit. De bloemen waren verpakt in een koelzak. Ik kon ze zo de koelkast weer inschuiven en nog even tot bereiding bewaren.
- Eet alleen onbespoten bloemen, die speciaal voor consumptie bedoeld zijn. Pluk dus niet wat blaadjes uit je mooie boeket uit de winkel. Liefst pluk je ze gewoon uit je eigen tuin. Gebruik dan geen (en liever nooit) bestrijdingsmiddelen op je bloemen in de tuin.
- Bewaar eetbare bloemen in je koelkast. Was ze alleen kort voor gebruik!
Wat een leuk stukje over eetbare bloemen. Leuke en lekkere recepten!
Bedankt voor het verwijzen naar onze webshop!