10 x cadeautjes uit eigen tuin
Wat hebben we toch veel spullen! Als ik alleen al zie wat er in ons huis allemaal te vinden is aan spullen, voel ik toch enigszins wroeging. En al helemaal als ik zie hoe weinig we sommige spullen gebruiken. Hoewel ik eerder ook echt teveel kocht bij winkels als de Action, voel ik nu toch een soort van ongemak als ik tussen de volgepropte schappen loop. Misschien komt het omdat ik mij afgelopen tijd meer ben gaan verdiepen in minimaliseren en impact van spullen op de aarde. Dat laatste is niet mis! Nee, echt niet! Ik weet dat het makkelijker voelt om je hoofd weg te draaien en dit soort dingen niet te weten, maar daar lossen we echt helemaal niets mee op. Ik wil in ieder geval iets gaan doen aan mijn probleem met spullen. Aankomende weken ga ik opruimen en drastische keuzes maken. Heel veel in dit huis is geen eerste levensbehoefte en ook geen tweede, derde of vierde behoefte;-) Daarnaast ga ik goed opletten wat we in huis halen. Is het echt nodig?
Maar niet alleen daarin kan ik verantwoordelijkheid nemen. Ik wil ook nadenken wat ik cadeau ga geven aan iemand. Ik kan natuurlijk aan de jarige vragen wat hij/zij echt graag zou willen krijgen, maar ik neem ook graag een verrassing mee. En die verrassing mag wel wat groener zijn. Iets met een minder grote impact op onze aardbol. Nu is er een hele lijst aan groene cadeautjes te bedenken (misschien kom ik daar later nog eens op terug), maar die ga ik hier niet allemaal neerzetten. Nee, hier onder ga je 10 groene cadeautjes uit eigen tuin ontdekken. Het leuke is dat deze cadeautjes vaak niet veel kosten, origineel zijn en naar mijn ervaring vol enthousiasme worden ontvangen. Wie weet, heb jij ook nog wat aan deze ideeën?
Mix voor bloemige kruidenboter
Kruiden zijn heel makkelijk in eigen tuin te kweken. Het grote voordeel is dat je altijd verse kruiden bij de hand hebt als je gaat koken. Maar je kunt de kruiden ook drogen. Als je een voedseldroger gebruikt is dat zo gepiept, maar je kunt kruiden ook in bosjes op de kop hangen op een droge plek en dan heb je ook binnen een paar dagen of weken (afhankelijk van de luchtvochtigheid en warmte) genoeg voorraad om de kruidenpotjes weer te vullen. Het voordeel van gedroogde kruiden is dat ze lang houdbaar zijn. Door een mix te maken van bijvoorbeeld gedroogde dille, dragon en bieslook heb je altijd een basis voor kruidenboter bij de hand. Eventueel kan je in deze mix ook nog gedroogde eetbare bloemblaadjes van goudsbloem en korenbloem verwerken. Dit maakt de boter extra feestelijk en is echt leuk om cadeau te geven. Ik verpak het in een mooi glazen potje en voeg op mooi papier het recept toe om de boter af te maken. Een voorbeeld voor zo’n recept van kruidenboter vind je bijvoorbeeld hier. Natuurlijk kan je ook zelf een variant op dit recept bedenken. Zo heb ik ook weleens madeliefje, basilicum of eetbare wilde planten toegevoegd toegevoegd. Inmiddels krijg ik steeds vaker de vraag of ik weer eens een potje kruidenbotermix wil maken. Dit cadeau valt dus in de smaak!
Een fleurig boeket
Mijn tuin staat altijd vol met plukbloemen. Steeds meer soorten krijgen een plekje in de pluktuin. Toch heb je echt geen mega ruimte en enorm veel soorten bloemen nodig om al een mooi boeket te kunnen plukken. Dahlia, zinnia en cosmea in de tuin kunnen al de hele zomer voor heel wat boeketjes zorgen. Leuk voor op eigen tafel, maar ook heel fijn om cadeau te geven. Wie wordt nu niet vrolijk van een kleurrijke bloeier op tafel?
Goudsbloemzalf
De ingrediënten van deze zalf zijn niet allemaal uit eigen tuin te halen, maar goudsbloemen kun je wel heel makkelijk zelf zaaien en laten groeien. Met een beetje geluk kan je maandenlang plukken van de planten, want ook de bloei van de goudsbloem wordt gestimuleerd door juist te blijven plukken. De zalf van goudsbloemen is echt een musthave in huis, vind ik. Dat is dan ook de reden dat ik het graag aan iemand cadeau geef. Het is leuk om te maken, handig om altijd in huis te hebben en vooral ook een leuk cadeau om weg te geven. Meer over deze zalf vind je in dit blog. Hier is ook het recept te vinden.
Zadenpakket
Heb jij een moes- of bloementuin? Aan het einde van het zomerseizoen zijn er volop zaden te oogsten. Oogst de zaden als ze bruin en gedroogd zijn, laat ze nog even op een droge plek (op een schone doek of keukenpapier) in huis extra drogen en je kunt ze gaan bewaren tot het juiste zaaimoment. Je kunt ze het beste in papieren zakjes of enveloppen bewaren op een droge, donkere plek in huis. Omdat de meeste planten heel veel zaden geven en je niet alles zelf zult gebruiken, heb je ook heel wat zaden over om weg te geven. Ik maak graag een pakketje van meerdere soorten zaden. Zelf schrijf ik altijd op de papieren zakjes wat welke zaden het zijn, wanneer en hoe ze gezaaid moeten worden en ik plak een klein plaatje van de bloem op de verpakking.
Drankjes uit eigen tuin
Van fruit en kruiden zijn allerlei siropen te maken. Ik spaar altijd kleine glazen flesjes op om ze vervolgens te vullen met de pure limonade. Siroop van vlierbloesem of aardbeien klinkt je vast bekend in de oren, maar je kunt ook siroop maken van rozemarijn. Het recept vind je hier. Voorzie een flesje onverdunde siroop van een etiket. Noteer hier de naam van de siroop en de datum van bereiding op. Schrijf ook op hoeveel delen water toegevoegd moeten worden om een heerlijk glas verfrissende limonade te krijgen.
Als ik een siroop als cadeautje weg ga geven, zoek ik er altijd een paar passende glazen bij. Doorgaans is de glasafdeling bij de kringloopwinkel behoorlijk uitgebreid. Grote kans dat je daar voor nog geen euro al een mooie set glazen kunt vinden. Pak het pakketje leuk in, strik erom en klaar is het originele cadeau!
Tijm-sparrenkoekjes
Deze koekjes zijn zooo lekker! Ik maak ze graag en dan niet alleen voor onszelf. Meestal maak ik een portie extra en die geef ik dan cadeau. Het recept heb ik helemaal voor jullie uitgeschreven en dat vind je hier.
Bieslookazijn
In het voorjaar gaat bieslook bloeien. Deze kruiden krijgen prachtige paarse bloemen en die zijn, net als de steeltjes, eetbaar. De bloemetjes zijn heerlijk in een kruidenboter, maar er zijn meer lekkere gerechten mee te maken. Om weg te geven vind ik bieslookazijn echt een aanrader. Door de aansprekende kleur ziet het er gelijk al feestelijk uit. Ik heb een blog geschreven over 5 simpele gerechten met bieslookbloemen en daarin lees je ook hoe ik bieslookazijn maak. Spaar glazen flesjes dus altijd op. Niet alleen handig om de bieslookazijn in te doen, maar ook voor de al eerder genoemde siroop.
Groenten uit eigen tuin
Ik heb gemerkt dat mensen het ontzettend leuk vinden om groenten, fruit en kruiden uit onze tuin te krijgen. Ik stel graag een pakketje op maat samen. Voor een 2-persoons huishouden ziet dat er natuurlijk anders uit, dan een pakket voor een groot gezin. Elk pakket is weer anders, want het is maar net wat er op dat moment te oogsten is. Wil je er een echt verrassingspakket van maken? Voeg dan ook een paar van de hier genoemde cadeautjes toe, zoals pesto, mix voor kruidenboter en/of bieslookazijn. De laatste twee zijn lang houdbaar en kun je dus al een voorraadje van aanleggen tijdens de oogstperiode.
Pesto
We kennen allemaal wel pesto van basilicum, maar er zijn zoveel meer varianten te maken. Allemaal simpel te maken en ik vind tot nu toe ook alle soorten pesto lekker. Mijn favorieten zijn pesto van Oost-indische kers en zevenblad. Op internet zijn heel veel recepten te vinden en dus raad ik je aan om te googlen op pesto en eens te kijken wat er allemaal mogelijk is. Het kan zomaar zijn dat jij het merendeel van de ingrediënten al in eigen tuin hebt staan. Ik vind het leuk om pesto cadeau geven in een klein weckpotje. Dat ziet er direct al professioneel en smakelijk uit. Let wel even op dat pesto in de koelkast bewaard moet worden en slechts een paar dagen houdbaar is. Geef dit ook aan bij degene die dit cadeau gaat krijgen. Om later ook nog van de zelfgemaakte pesto te genieten, kan je het in porties invriezen. Een bevroren portie cadeau geven is echter minder charmant, denk ik.
Bloemblaadjeskunst
Misschien deed jij dit vroeger ook wel? Ik verzamelde vroeger bloemen en die deed ik in de dikke Gouden Gids of in het telefoonboek, zodat ik na een paar weken prachtig gedroogde bloemen had. Inmiddels heb ik een paar (zelfgemaakte) bloemenpersen en die vul ik elke zomer meerdere keren met bloem- en boomblaadjes. Als de blaadjes goed gedroogd zijn, maak ik er schilderijtjes van. Ik maak graag dierenvormen, maar je kunt ook een enkele of meerdere bloemen op een mooi papier plakken en zo een mooi stilleven maken. Ik doe de kunstwerkjes altijd in een lijst, want dat beschermd het werk en het ziet er nog mooier uit. Wil jij hier ook mee aan de slag gaan, maar heb je geen inspiratie? Op Pinterest zijn tal van voorbeelden te vinden. Zoek in deze app (of op de website) bijvoorbeeld maar eens op ‘pressed flowers’.
Deze kunstwerkjes zijn altijd leuk om cadeau te geven. Het is verstandig om erbij te vertellen dat het hier om natuurmaterialen gaat en dat het werk dus uiteindelijk wel iets kan verkleuren. Door het niet in de volle zon te zetten, verbleken de oorspronkelijke kleuren minder snel.
Reacties
10 x cadeautjes uit eigen tuin — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>